Να δώσω φράουλες στο μωρό;
Φράουλες. Είναι θρεπτικές αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνες;
 

Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα που τα παιδιά και οι μεγάλοι απλά απολαμβάνουν. Πολλές φορές όμως και κυρίως όταν γίνεσαι μαμά για πρώτη φορά, έχεις απορίες τύπου "πότε μπορώ να δώσω φράουλα στο μικρό μου"; "Είναι φρούτο, άρα κάνει καλό, όμως μπορώ να το δώσω στο 9 μηνών μωρό μου";

 

Τελικά, πότε τα μωρά τρώνε φράουλες;

Η ηλικία κατά την οποία τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν τις φράουλες θα πρέπει να αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Άρα υπεύθυνος, είναι ο παιδίατρος που παρακολουθεί τα παιδί. 


Διατροφική αξία

Ως καλός γονέας, θέλεις πάντα το καλύτερο για το μωρό σου. ειδικά όταν είναι πολύ μικρό. Οι φράουλες είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για το παιδί σου με πολλά οφέλη.

Οι φράουλες εκτός από νόστιμες είναι και θρεπτικές. Είναι πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C , από το πορτοκάλι. Η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται από εξωτερικές πηγές καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρού ανοσοποιητικού και στην καταπολέμηση των οφθαλμικών παθήσεων.

Είναι πηγή φυλλικού οξέος, απαραίτητης βιταμίνης για μια καλή εγκυμοσύνη καθώς και φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.

Πηγή καλίου για την καλή λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης περιέχουν ασβεστιο που βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων.

Πηγή φωσφόρου, ο οποίο μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κυττάρων, στην υγεία των ματιών και των οστών.

Προστατεύει το ήπαρ: Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψουν βλάβη στο συκώτι.

Είναι επικίνδυνες οι φράουλες για ένα μωρό;

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ  υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν δίνουμε φράουλες σε ένα μωρό.


Πνιγμός: Οι φράουλες είναι πολύ νόστιμες και έχουν μαλακό και ολισθηρό δέρμα. Έτσι συχνά τα παιδιά τις γλύφουν χωρίς να τις μασήσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Ως εκ τούτου, πρέπει να είσαι πάντα παρόν και να υπενθυμίζεις στο μικρό σου να μασάει. Φυσικά, πριν σερβίρεις τις φράουλες, μπορείς να τις "λιώσεις" με το πιρούνι.  


Αλλεργικές αντιδράσεις: Το παιδί σου μπορεί να είναι αλλεργικό στις φράουλες και αυτό είναι κάτι που συνήθως το μαθαίνεις στην πράξη, εκτός αν συνυπάρχουν και άλλες αλλεργίες και έχει κάνει τεστ. Οικογένειες που έχουν ιστορικό αλλεργιών σε τρόφιμα ή άσθμα πρέπει να το αναφέρουν στον παιδίατρο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην εισαγωγή της φράουλας και γενικά τροφών με αλλεργιογόνα (π.χ. ξηροί  καρποί). Σημάδια αλλεργίας της φράουλας στα μωρά μπορεί να είναι,

  • πρήξιμο του προσώπου,
  • πρήξιμο της γλώσσας ή
  • πρήξιμο του λαιμού,
  • εξανθήματα στο δέρμα

Πώς δίνεις τις φράουλες στα μωρά;

Αφού συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου και πάρεις την έγκριση για να βάλεις τις φράουλες στη διατροφή του μικρού σου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κόψε σε μικρά κομμάτια ή λιώσε με το πιρούνι ή φτιάξε πολτό φράουλας: για να αποφύγεις τον κίνδυνο πνιγμού.


    

    2. Εισαγωγή ενός ολόκληρου φρούτου στο μωρό δεν είναι μια καλή ιδέα. Ως εκ τούτου, μπορείς να  προσθέσεις μισή φράουλα στο γιαούρτι του ή σε κρέμα με βρόμη ή και σκέτη.


    3. Αναμονή για τρεις ημέρες: Αυτό βοηθά να πάρεις μια ιδέα εάν ένα φρούτο ή τρόφιμο προκαλεί αλλεργία ή όχι. Πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα τριών ημερών πριν εισαγεις νέο τρόφιμο. Κάθε φορά προσθέτεις ένα καινούριο τρόφιμο, ΠΟΤΕ 2 ή και περισσότερα μαζί.

Πόσες φράουλες μπορεί να φάει ένα μωρό;

Η πρώτη δοκιμή πρέπει να γίνει με ¼ φράουλας ή ½ φράουλα αν είναι μικρές. Αν όλα πηγαίνουν καλά και το παιδί δεν εμφανίσει κάποια αλλεργία, μπορείς να προσθέσεις περισσότερες στη διατροφή του, κλιμακωτά κάθε ημέρα που περνά. Καλό είναι ένα μικρό παιδί να μην ξεπερνάει τις 6 φράουλες την ημέρα, αφού υπάρχουν στη διατροφή του και άλλα φρούτα και είναι σημαντικό να έχει ποικιλία..

Στην πάνα…

Μην ανησυχήσεις αν βρεις «σποράκια» της φράουλας στην πάνα του μωρού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού είναι πολύ πολύ μικρά και ταξιδεύουν στο εντεράκι του μωρού, χωρίς να διαλύονται.

Φυτοφάρμακα.

Οι φράουλες βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις των φρούτων και λαχανικών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων όταν φτάνουν στον καταναλωτή. Πως μπορείς να απαλλαγείς από τα φυτοφάρμακα και να ευχαριστηθείς τις φραουλίτσες;

  • Βιολογικές φράουλες

Η μια επιλογή είναι να επιλέξεις βιολογικές φράουλες. Σίγουρα είναι αρκετά πιο ακριβές. Όμως σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα που τρώει κάποιος αλλά και η ποιότητα.

  •  Πλύσιμο με ξίδι

Το μηλόξιδο είναι ένας τρόπος να μειώσεις τα φυτοφάρμακα στη διατροφή σου. Βάζεις τις φράουλες σε ένα μεγάλο μπολ κουζίνας, αφού πρώτα τις έχεις ξεβγάλει σε τρεχούμενο νερό. Προσθέτεις νερό να τις σκεπάσεις και ρίχνεις 1 ποτηράκι του εσπρέσο μηλόξιδο. Ανακατεύεις περιοδικά για πέντε λεπτά. Στραγγίζεις και ξεπλένεις πολύ καλά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: χωρίς να έχεις κόψεις τα κοτσανάκια κάνεις αυτή τη διαδικασία. Οι φραουλίτσες είναι έτοιμες.

Καλή απόλαυση!

Φωτογραφίες από www.pexels.com

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή