Ψήσιμο στη σχάρα - Είναι επικίνδυνο;
Κρύβει το barbeque κινδύνους για την υγεία μας;
 

Το ψήσιμο σε barbeque είναι μια αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια, κυρίως όταν ο καιρός το επιτρέπει ή τα έθιμα το προτείνουν. Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως το barbeque μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους για την υγεία. Για να το δούμε λοιπόν, λίγο πιο αναλυτικά. 

Ο ατμός που προέρχεται από την καύση του λίπους που καίγεται, μπορεί να περιέχει πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Επιπλέον τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, οπως τα κρεατικά, όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, σχηματίζουν ετεροκυκλικές αμίνες. Τόσο οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, όσο και οι ετεροκυκλικές αμίνες ενοχοποιούνται για καρκινογένεση. Και πάντα μιλάμε για συχνή έκθεση.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια. Υπάρχουν όμως τρόποι για να θωρακίσουμε την υγεία μας και εμείς σας τους προτείνουμε:

  1. Αν ψήνουμε σε κάρβουνο, αφήνουμε τη φωτιά να "χωνέψει" καλά. Αν ψήνουμε σε πλάκα ή με αέριο, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και όχι σε πολύ υψηλή.
  2. Επιλέγουμε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος.
  3. Χρησιμοποιούμε "αντιοξειδωτικό" μαρινάρισμα. Έχει βρεθεί πως μια μαρινάδα που περιέχει ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, κρασί ή χυμό πορτοκαλιού, μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μειώνει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών.
  4. Το ψήσιμο των λαχανικών είναι απόλυτα ασφαλές και φυσικά τα λαχανικά σουβλάκι, είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος να δοκιμάσουν τα παιδιά και κάτι διαφορετικό.

Το σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση και να συνοδεύουμε τα ψητά μας με λαχανικά ή και φρούτα, με σκοπό να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή