Δημητριακά πρωινού: μια γλυκιά παγίδα;
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Η παγκοσμιοποίηση και οι εισαγωγές φέρνουν στο πιάτο μας και τη διατροφή μας τα δημητριακά πρωινού.Πόσο υγιεινά είναι;
 

Αρχικά ήταν οι νιφάδες καλαμποκιού, οι κόκκοι ρυζιού και κάποια ποικιλία πλούσια σε φυτικές ίνες για όσους είχαν θέμα δυσκοιλιότητας. Το 2016 τα ράφια με τα δημητριακά πρωινού καταλαμβάνουν έναν ολόκληρο διάδρομο στα super markets και η ποικιλία στην οποία τα βρίσκουμε είναι τεράστια. Πολλές φορές τα παιδιά μας τα επιλέγουν και για απογευματινό και για αντικατάσταση του κύριου γεύματος, όταν το φαγητό δεν τους αρέσει. Πόσο καλό είναι αυτό;
  1. Το μέγεθος της μερίδας. Πάνω στο κουτί της συσκευασίας αναγράφεται η μερίδα. Προκαλεί έκλπηξη το μέγεθος συνιστώμενης μερίδας: 1/2 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 30γρ. δημητριακά, είναι αρκετά για να λάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών και να λάβουμε ένα πλήρες πρωινό, προσθέτοντας και ένα φρούτο. Αυτό σημαίνει πως η συσκευασία των 375γρ. πρέπει να καλύψει 12 μερίδες, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στα περισσότερα σπίτια. Όταν τα παιδιά σερβίρουν δημητριακά, παίρνουν ένα μεγάλο μπολ, το γεμίζουν με δημητριακά και μετά προσθέτουν όσο γάλα χρειάζεται για να τα καλύψουν. Αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση.
  2. Τα δημητριακά δεν είναι πάντα αθώα. Τα δημητριακά είναι η βάση της διατροφής, όπως υποστηρίζουμε οι διαιτολόγοι, εννοώντας τους σπόρους των δημητριακών και τα παράγωγά τους, μετά από μικρή επεξεργασία. Τα δημητριακά πρωινού, προέρχονται από σπόρους δημητριακών, όμως έχουν υποστεί πολύ μεγάλη επεξεργασία για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα πργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Επίσης έχει προστεθεί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά ή σοκολάτα. Πολλά από τα δημητριακά πρωινού που διατίθενται στην αγορά είναι ολικής άλεσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν περιέχουν τα υπόλοιπα πρόσθετα.
  3. Κάποια ανήκουν στα γλυκά. Οι μπάρες δημημτριακών που είναι σοκολατένιες ή έχουν αποξηραμένα φρούτα, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν γλυκό. Αυτό σημαίνει πως οι μπάρες δημητριακών και τα σοκολατένια δημητριακά πρωινού είναι επιλογή γλυκού και όχι φρούτου και η καθημερινή και αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
  4. Αντικαστάσταση γεύματος. Συμβαίνει στους περισσότερους γονείς μετά από την άρνηση του παιδιού μας να καταναλώσει το φαγητό που υπάρχει, να αντιπροτείνουμε την κατανάλωση δημητριακών πρωινού με γάλα. Έτσι δίνουμε την επιλογή στο παιδί μας να μη δοκιμάσει το φαγητό και να συνεχίζει να το απορρίπτει.
Σκοπός μας δεν είναι να ενοχοποιήσουμε τα δημητριακά πρωινού, αλλά να επιστήσουμε την προσοχή όλων των καταναλωτών, μικρών και μεγάλων.
  • Προσέχουμε τα συστατικά των τροφίμων.
  • Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων.
  • Τρώμε όλα τα τρόφιμα με μέτρο και δεν τα διακρίνουμε σε καλά και κακά.
  • Επιλέγουμε δημητριακά πρωινού με όσο γίνεται λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.
  • Προτιμούμε τη βρόμη και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Η πρόσθετη σοκολάτα υγείας, κάποιες φορές είναι προτιμότερη από κομμάτια αποξηραμένων φρούτων με πολλή ζάχαρη.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή