Διατροφικές ετικέτες συστατικά
Για πιο ισορροπημένη διατροφή, διαβάζουμε τις ετικέτες πάνω στις συσκευασίες τροφίμων.
 

Καθημερινά ενημερώνεσαι και προσπαθείς η οικογένειά σου να τρώει υγιεινά και ισορροπημένα. Ιδανικά, θα ήθελες να ζυμώνεις ψωμί, να φτιάχνεις μαρμελάδα στην κατσαρόλα και να ανοίγεις φύλλο, όπως η γιαγιάδες μας αλλά πραγματικά, με τόσο τρέξιμο καθημερινά, δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για κάτι τέτοιο.

Οπότε έρχεται η επόμενη ερώτηση

«πώς επιλέγω υγιεινά συσκευασμένα έτοιμα προϊόντα;»

Η απάντηση είναι απλή: Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να γυρίσεις τη συσκευασία και να διαβάσεις τα μικρά γράμματα (εντάξει, ίσως κάποιοι από εμάς χρειάζονται και ένα ζευγάρι γυαλιά…)

 

 

Τι πληροφορίες θα ψάξω;

Προέλευση

Το προϊόν πρέπει να γράφει την χώρα παραγωγής. Αν, λοιπόν, σε ενδιαφέρει για κάποιο προϊόν η χώρα προέλευσής του, μπορείς να τη γνωρίζεις. Προσοχή! Η χώρα παραγωγής μπορεί να είναι διαφορετική από τη χώρα συσκευασίας! Για παράδειγμα, ένα προϊόν μπορεί να παράγεται στην Αμερική και να συσκευάζεται στην Ελλάδα. Μην μπερδευτείς…

Συστατικά

Διάβασε τα συστατικά. Ίσως δε γνωρίζεις ποια από τα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ακόμα και οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μέσα από έρευνες καθημερινά νέα στοιχεία, ιδιαίτερα για την επίδραση των πρόσθετων στην υγεία των μικρών παιδιών. Μπορείς, όμως, να αναρωτηθείς:

«Καταλαβαίνω τι είναι αυτά που διαβάζω;»

 

 

Αν το προϊόν έχει πολλές «ακαταλαβίστικες» λέξεις, επίλεξε ένα προϊόν με λιγότερες ή καθόλου άγνωστες λέξεις. Εκτός, βέβαια, αν έχεις την τύχη να είσαι χημικός…

Διαβάζοντας τα συστατικά μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιες πρώτες ύλες φτιάχτηκε ένα προϊόν. Χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο; Φοινικέλαιο; Ζωικό βούτυρο; Περιέχει ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό και ποιο είναι αυτό;

 

Διατροφική επισήμανση

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός πίνακας στο πίσω μέρος μίας συσκευασίας. Ο πίνακας αυτός μας αναλύει ποια θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε, όταν φάμε αυτό το προϊόν. Πόση ενέργεια θα πάρουμε; Πόσους υδατάνθρακες και τι τύπου; Πόσο αλάτι ή νάτριο περιέχει; Πόσα λιπαρά και τι είδους; Έχει το προϊόν μας βιταμίνες ή μέταλλα;  

Πριν, όμως, δεις αυτόν τον πίνακα, δες ποια είναι η μερίδα του προϊόντος ή ποια ποσότητα θα ήθελες να καταναλώσεις. Ακόμα και ένα φαινομενικά μικρό κουτί μπορεί να περιέχει παραπάνω από 1 ή 2 μερίδες! Για παράδειγμα, αν ένα μπισκότο έχει 80 θερμίδες αλλά εσύ σκοπεύεις να φας έξι, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι οι θερμίδες που θα σου προσφέρει είναι 480. Επίσης, αν σε ένα προϊόν αναγράφεται ότι σε 100 γραμμάρια περιέχει το 80% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε, αλλά εσύ σκοπεύεις να φας μόνο 10 γραμμάρια, τότε η βιταμίνη C που θα πάρεις είναι μόνο το 8%. Κάποια τρόφιμα μπορεί να έχουν διατροφική ανάλυση στα 100γρ. αλλά εμείς να καταναλώνουμε περισσότερο από 100γρ. Για παράδειγμα το γιαούρτι είναι διαθέσιμο σε ατομική συσκευασία των 150-200γρ.

 

 

Τι βρίσκουμε στον πίνακα διατροφικής επισήμανσης:

  1. Διαβάζουμε τα λιπαρά που περιέχει και προτιμούμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχά σε κορεσμένα και κυρίως υδρογονωμένα (trans) λιπαρά.
  2. Προτιμούμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε νάτριο (αλάτι)....
  3. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο καλά για την υγεία μας. Προσέχουμε να έχουν αρκετές φυτικές ίνες και να μην περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε σάκχαρα. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη ή φαγόπυρο κλπ, όμως περιέχουν πολλά σάκχαρα και πρόσθετα.
  4. Κάποια τρόφιμα έχουν από φυσικό τους μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, για παράδειγμα το μέλι, οι μαρμελάδες, το χαρουπόμελο κλπ. Για να επιλέξουμε το σωστό προϊόν διαβάζουμε από ποιες ουσίες προέρχονται τα σάκχαρα και αν είναι φυσικής προέλευσης, για παράδειγμα από φρούτα. 

Κάνουμε έρευνα αγοράς με βάση την ετικέτα – ή πιο σωστά το πίσω μέρος της ετικέτας – και συγκρίνουμε προϊόντα.

Διαβάζουμε τα συστατικά και επιλέγουμε προϊόντα με λίγα ή καθόλου χημικά πρόσθετα.

Η αλήθεια είναι πως, ενώ υπάρχει πλέον τεράστια ποικιλία συσκευασμένων και τυποποιημένων τροφίμων, τα φυσικά και πραγματικά τρόφιμα γίνονται ολοένα και πιο σπάνια. Παρόλο, όμως,  που όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται δύσκολη, σκέψου:

  1. Είναι μία διαδικασία που δε χρειάζεται να κάνεις συνέχεια. Όταν βρεις ένα αγνό προϊόν, για παράδειγμα ένα αγνό ψωμί ή μία αγνή μαρμελάδα, μετά γνωρίζεις και επιλέγεις εύκολα και γρήγορα.
  2. Για την υγεία της οικογένειάς σου, αξίζει τον κόπο!

 

evlogia - healthy family

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή