Θετική εικόνα σώματος
Εξίσου σημαντικό με τη σωστή διατροφή είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να “αγαπούν το σώμα τους”. Όταν έχουμε θετική εικόνα για το σώμα μας, είμαστε πιο χαλαροί και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να έχουμε υγιή σχέση με το φαγητό. Πώς μπορούμε να το μεταφέρουμε αυτό στα παιδιά μας;
 

  • Γινόμαστε το παράδειγμα προς μίμηση. Αν είμαστε οι ίδιο δυσαρεστημένοι με το σώμα μας και συνέχεια αναφερόμαστε στα “παχάκια” μας, κάνοντας και παραλληλισμό του σωματότυπού μας με του παιδιού μας, τότε του περνάμε αρνητική εικόνα και για το δικό του σώμα. Το ίδιο ισχύει όταν επιλέγουμε μια “αυστηρή δίαιτα αστραπή” λίγο πριν το καλοκαίρι ή χωρίζουμε τη διατροφή μας σε περιόδους “δίαιτας” και περίοδους “τρώμε σα να μην υπάρχει άυριο”. Το μήνυμα που δίνουμε στα παιδιά μας είναι πως η σωστή διατροφή είναι “τιμωρία”. Αν όμως οι ίδιο αγαπήσουμε τα παχάκια μας και προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας με την άσκηση και τις σωστές διατροφικές επιλογές, τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδιά μας είναι θετικά.
  • Εστιάζουμε στα θετικά. Ο σωματότυπος είναι κάτι που εξαρτάται αρκετά από τα γονίδια μας. Αυτό σημαίνει πως παρατηρώντας το παιδί μας και το σωματότυπό του, σε συνεργασία με ένα γυμναστή, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο άθλημα για εκείνο. Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι στρουμπουλό, θα μπορούσε να ασχοληθεί με την κολύμβηση γιατί Θα έχει καλύτερη πλευστότητα λόγω υψηλότερου ποσοστού λίπους. Αν το παιδί μας είναι εξαιρετικά αδύνατο και ψηλό, μπορεί να ασχοληθεί με το μπάσκετ ή το στίβο. Το μήνυμα είναι πως με τον κατάλληλο χειρισμό το “μειονέκτημα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα”. Επίσης κάνοντας θετικά σχόλια για την εμφάνισή του και για την απόδοσή του, δημιουργούμε θετικό κλίμα.
  • Εμπιστευόμαστε τη φύση. Είναι φυσιολογικό για ένα κορίτσι να παχύνει λίγο πριν την εφηβεία και για ένα αγόρι να αδυνατίσει. Για να ξεκινήσει η “περίοδος”, τα κορίτσια πρέπει να έχουν τουλάχιστον 16% λίπος στο σώμα τους. Αυτό σημαίνει πως λίγο πριν έρθει η πρώτη περίοδος, η κόρη μας θα παχύνει. Αν έχει υγιή σχέση με το φαγητό, είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές στο σώμα της και εμείς είμαστε ψύχραιμοι, θα πάρουν όλα το δρόμο τους και αυτό το παραπανίσιο βάρος στα μπουτάκια και στους γλουτούς θα φύγει. Από την άλλη, προετοιμάζουμε τους γιούς μας, πως στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, που θα ήθελαν να έχουν μεγάλους μυς, δεν θα έχουν. Έχουν όμως μπροστά τους αρκετό χρόνο για να αποκτήσουν. Το σημαντικό είναι να έχουμε μάθει στα παιδιά μας να τρώνε σωστά, ώστε η αυξημένη όρεξη που συνοδεύει την εφηβεία, να οδηγήσει σε φυσιολογική και την αναμενόμενη αύξηση βάρους.
  • Μια εικόνα χίλια photoshops. Οι εικόνες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά είναι “αψεγάδιαστα σώματα”. Με τη χρήση του διαδικτύου, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας πόσο “φτιαχτές” είναι αυτές οι φωτογραφίες. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αρκετές διάσημες γυναίκες δεσμεύονται για αρετουσάριστες φωτογραφίες, όπως η Kate Winslet και η Cindy Crawford. Μπορούμε να επισκεφθούμε τη διεύθυνση http://www.about-face.org/ και να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για την “τελειότητα” που διαφημίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Αν είμασταν όλοι ίδιοι, μάλλον το θέαμα θα ήταν μονότονο και βαρετό. Αγαπάμε και σεβόμαστε το σώμα μας γιατί με αυτό θα περάσουμε όλη μας τη ζωή. Αγαπάμε και σεβόμαστε το σώμα των παιδιών μας και δεν καθρεφτίζουμε τα δικά μας θέλω ή τις δικές μας φοβίες.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή