Η χωριάτικη σαλάτα είναι πλήρες γεύμα
Η βασίλισσα των σαλατών μπορεί να είναι το πιο δροσερό γεύμα του καλοκαιριού.
 

Τι κάνει τη χωριάτικη σαλάτα τόσο θρεπτική;

Το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις μία χωριάτικη σαλάτα και μαζί με ένα παξιμάδι ή ψωμί ολικής άλεσης να έχεις κάνει ένα πλήρες γεύμα, ευεργετικό για ολόκληρο τον οργανισμό σου; Ότι θα έχεις εφοδιάσει το σώμα σου με τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που τόσο απελπισμένα έχει ανάγκη τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού; Δες, λοιπόν, γιατί για μία ακόμα φορά οι λαϊκές παραδόσεις κρύβουν μέσα τους μεγάλη σοφία.

Η ντομάτα: Δεν υπάρχει χωριάτικη σαλάτα χωρίς ντομάτα. Και ενώ 2 μέτριες ντομάτες σου δίνουν μόνο 70 θερμίδες, είναι παράλληλα πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Με κορυφαίο, ίσως, το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές αντιοξειδωτικό, ευεργετικό για την υγεία σου. Η προσθήκη, μάλιστα, του ελαιόλαδου στη σαλάτα, αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό σου.

Το αγγουράκι: Ένα μικρό αγγουράκι σου δίνει μόνο 30 θερμίδες. Έχει έντονη διουρητική δράση, βοηθώντας στη ρύθμιση της πίεσης για τους υπερτασικούς και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το αγγούρι αποτελείται κυρίως από νερό, κάτι που το καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμο τις πιο ζεστές ημέρες.

Το κρεμμύδι: ένα μέτριο κρεμμύδι έχει 32 θερμίδες. Είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, ενώ ωφελεί και την υγεία των οστών σου. Μπορεί, όμως, να είναι επιβαρυντικό για όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο.

Η φέτα: Το παραδοσιακό ελληνικό τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά, ασβέστιο και νάτριο. Είναι, επομένως ιδιαίτερα θρεπτικό, δίνοντας σου 230 θερμίδες στα 60γρ. Η περιεκτικότητά του σε νάτριο καταπολεμά την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει η έντονη ζέστη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην ποσότητα φέτας που θα καταναλώσεις, αν έχεις υψηλή πίεση, υπερλιπιδαιμία ή παραπάνω κιλά. Σε συτην την περίπτωση θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τη φέτα με πιο άπαχα παραδοσιακά τυριά, όπως τα γαλοτύρια (πχ. τσαλαφούτι, κατίκι)

Η  ρίγανη και η κάππαρη: Δύο πολύ σημαντικές προσθήκες στη χωριάτικη σαλάτα είναι τα μυρωδικά αυτά. Με ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά, απογειώνουν γευστικά αλλά και θρεπτικά τη χωριάτικη σαλάτα. Η ρίγανη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και βακτηριοκτόνες ιδιότητές της. Μεγαλώνει εύκολα σε γλάστρα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσες να την προσθέσεις και φρέσκια στη σαλάτα σου. Αντίστοιχα, η κάππαρη είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, σελήνιο, σίδηρο και φλαβονοειδή. Πόσες θερμίδες θα πάρεις από τα δύο αυτά ευεργετικά βότανα; 1-2 θερμίδες το πολύ! Αν πρέπει, όμως, να προσέχεις την κατανάλωση αλατιού, έχε υπόψη σου ότι η κάππαρη διατηρείται σε άλμη. 

Πιπεριά: Μία πιπεριά μπορεί να περιέχει λιγότερες από 10 θερμίδες, είναι, όμως, ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Ενδεικτικά, μισό φλυτζάνι πράσινη πιπεριά σου προσφέρει το 100% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. Ειδικά οι κόκκινες πιπεριές είναι και πλούσιες σε βιταμίνη Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. 

Ελιές: Δέκα μικρές ελιές έχουν περίπου 50 θερμίδες. Η διατροφική τους, όμως, αξιά υπερβαίνει τη θερμιδική. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Ελαιόλαδο: Η κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, έχει αποδεδειγμένα ωφέλη για την υγεία μας. Δε χρειάζεται, επομένως, ιδιαίτερες συστάσεις. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην ποσότητα την οποία το καταναλώνεις, καθώς μόνο 3 κουταλιές της σούπας μπορεί να περιέχουν 400-420 θερμίδες.

Βλέπεις, λοιπόν, ότι μία μικρή χωριάτικη είναι ό,τι χρειάζεσαι για γεύμα τις πολύ ζεστές ημέρες. Με λίγο πολύσπορο ή ολικής άλεσης ψωμί ή παξιμαδάκια έχεις ένα πλήρες γεύμα με πολύ λίγη κούραση. Αν, λοιπόν, ζεσταίνεσαι και βαριέσαι να μαγειρέψεις, ιδού το καλύτερο γεύμα για όλη την οικογένεια.

Καλή όρεξη!

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή