Αυτό το ήξερες για την κολοκύθα;
Από πού προήλθε, γιατί είναι συνδεδεμένη με το Haloween και πώς μας κάνει καλό; Διάβασε και μάθε!
 

Η κολοκύθα έχει μπει στην καθημερινότητά μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια. Παρολαυτά δεν μας ήταν άγνωστη. Ήταν γνωστή από την Αρχαιότητα.

Την κολοκύθα μπορείς να τη φτιάξεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συνοδεύει μαγειρευτά κρέατα για να δώσει την αίσθηση του μελωμένου, ψήνεται απλά με άλλα λαχανικά, γίνεται σούπα, μπορεί να μπει σε γλυκιές ή αλμυρές πίτες, να γίνει σάλτσα ή να χρησιμοποιηθεί ως ... σκεύος. Μπορείς να μαγειρέψεις το φαγητό μέσα στην κολοκύθα για εντυπωσιακό αλλά και νόστιμο αποτέλεσμα.

Εκτός από τη νοστιμιά της η κολοκύθα:

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Περιέχει β - καροτένιο και βιταμίνη C. Έτσι, αποτελεί ασπίδα για την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προσφέρει αντικαρκινική προστασία.
  • Μας προσφέρει μαγνήσιο και κάλιο. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και τους μύες πράγμα σημαντικό ειδικά για όσους αθλούνται.
  • Ένα κομμάτι κολοκύθας έχει λίγες θερμίδες (49 θερμίδες / φλυτζάνι κολοκύθας) και μεγάλη θρεπτική αξία. Επίσης, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει σε βοηθάει να νιώσεις κορεσμό και να μην πεινάς. Άρα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο αδυνάτισμα.

 

Η κολοκύθα όπως την ξέρουμε σήμερα έχει προέλθει από την Κεντρική Αμερική. Η λέξη pumpkin (κολοκύθα στα αγγλικά), όμως,  προέρχεται από την ελληνική λέξη πεπόνι. Εξάλλου, και τα δύο είδη προέρχονται από την ίδια οικογένεια , την οικογένεια των κολοκυνθοειδών.

Μπορείς να φας το εσωτερικό της κολοκύθας, να χρησιμοποιήσεις το εξωτερικό της ως σκεύος (ή να το διακοσμήσεις και να το κάνεις φαναράκι). Μπορείς, όμως, να φας και τους σπόρους της. Αφαίρεσε τους σπόρους της κολοκύθας, πλύνε τους και βράσε τους σε ελαφριά αλατισμένο νερό για 5-10 λεπτά. Άφησε τους να στεγνώσουν για λίγο πάνω σε χαρτί και ψήσε τους επάνω σε λαδόκολλα στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Οι σπόροι της είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά (εκ των οποίων και ω3 λιπαρά οξέα.)

Η συντήρηση της κολοκύθας είναι εύκολη. Σε σκιερό και δροσερό μέρος μπορεί να περιμένει για 2 μήνες!

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή