Πρωινό και το καλοκαίρι!
Γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας πρωινό με την οικογένειά σου.
 

Αν τώρα το καλοκαίρι κάθε πρόγραμμα πάει διακοπές, μην ξεχάσεις να κρατήσεις το πρωινό. Τα σχολεία είναι προ πολλού κλειστά και τα παιδιά, επιτέλους, ξυπνάνε χωρίς άγχος. Μην ξεχάσεις να φροντίσεις να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια και, εάν, λέμε, εάν, κάποιες μέρες είσαι κι εσύ πιο χαλαρή, τι καλύτερο από ένα οικογενειακό πρωινό. Γιατί;

Γιατί…

  1. Όπως και όλα τα υπόλοιπα γεύματα, και το πρωινό είναι μία καλή ευκαιρία να επικοινωνήσετε, να βρεθείτε και να απολαύσετε μία οικογενειακή στιγμή.
  2. Ό,τι κι αν κάνεις εσύ ή τα παιδιά μέσα στην ημέρα, χρειάζεστε ενέργεια μετά από 6, 8 ή 10 ώρες νηστείας (τις ώρες του ύπνου).
  3. Σε βοηθάει εσένα και τα παιδιά από το καταστρεπτικό για την υγεία τσιμπολόγημα αργότερα μέσα στην ημέρα.
  4. Είναι μία καλή ευκαιρία, μέσα από το παράδειγμά σου, να δείξεις στα παιδιά ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το πιο υγιεινό πρωινό.

 

Τι σημαίνει υγιεινό ξεκίνημα για την ημέρα μου;

Το πρωινό είναι ένα από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Άρα, θα πρέπει να είναι πλήρες και ισορροπημένο. Ένα πλήρες γεύμα είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα ή λαχανικά. Το πλήρες γεύμα δεν επικεντρώνεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα και την ποικιλία. Δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, να γεμίσεις το πιάτο σου ως επάνω και να το φας όλο αλλά να βάλεις μέσα αληθινές και θρεπτικές τροφές που θα σου κάνουν καλό. Αυτός ο συνδυασμός θα κρατήσει

α) το στομάχι σου ικανοποιημένο

β) το μυαλό σου σε εγρήγορση

γ) το σώμα σου στη γραμμή του

 

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για το πρωινό μου;

  1. Μη επεξεργασμένα δημητριακά. Τα δημητριακά είναι πηγή βιταμινών, φυτικών ινών αλλά και ενέργειας για το μυαλό και το σώμα. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά πρέπει να έχουν ακόμα ένα χαρακτηριστικό: να μην περιέχουν ζάχαρη. Μπορείς να επιλέξεις πολύσπορο ψωμί ή παξιμάδια, κινόα, πλιγούρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι και άλλα.
  2. Πρωτεΐνες φυτικής ή ζωικής προέλευσης: Οι πρωτεΐνες θα διατηρήσουν σταθερότερο το σάκχαρό σου, θα βελτιώσουν τον κορεσμό, θα σε εφοδιάσουν με αμινοξέα. Μπορείς να προσθέσεις στο πρωινό σου αυγά, τυρί, ξηρούς καρπούς ακόμα και όσπρια, σύμφωνα με τις συνήθειες και άλλων λαών.  
  3. Καλά λιπαρά: Τα λιπαρά είναι σημαντικά για τη διατροφή σου. Και γνωρίζεις σήμερα, ότι παρόλο που είχαν δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Όχι, βέβαια, όλα τα λιπαρά αλλά τα καλά. Πρόσθεσε ελιές, ελαιόλαδο, βούτυρο αγελαδινό, πάστα ξηρών καρπών ή σπόρων (ταχίνι, φιστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο…), αβοκάντο στο πρωινό σου για να ωφελήσεις την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλό σου. Προσοχή, όμως, δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα.
  4. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία σου. Σε ποιες τροφές υπάρχει; Φυσικά στα γαλακτοκομικά αλλά και στο σουσάμι, το αμύγδαλο, oαμάρανθος, οι σπόροι chia, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι σαρδέλες και ο σολομός.
  5. Φρούτα και λαχανικά: Το γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά είναι γνωστό. Μην τα ξεχνάς και πρόσθεσέ τα σε κάθε γεύμα. Όσο πιο άμεσα και προσβάσιμα τα κάνεις στα παιδιά σου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να τρώνε και αυτά μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.

 

«Έχω ξεμείνει από ιδέες για πρωινό»

Αν νιώθεις ότι έχεις ξεμείνει από υγιεινές ιδέες, ψάξε στην παράδοση. Και όχι απαραίτητα μόνο στην ελληνική παράδοση αλλά και στην παράδοση άλλων χωρών.

  1. Παξιμάδια κρίθινα με γαλοτύρι, ντομάτα και αβοκάντο
  2. Παξιμαδάκια χαρουπιού με μέλι, ταχίνι
  3. Ψωμί πολύσπορο με αυγό ποσέ και ντομάτα. Μπορείς να προσθέσεις ελιές ή αβοκάντο
  4. Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και κινόα
  5. Κρέπα με γιαούρτι, μέλι και καλοκαιρινά φρούτα
  6. Κρέπα με μέλι και φουντουκοβούτυρο
  7. Αυγά με φέτα, ελιές και ντομάτα
  8. Γιαούρτι με βρώμη, μέλι, καρύδια και ροδάκινο
  9. Smoothie με γιαούρτι, καλοκαιρινά φρούτα και σπόρους chia
  10. Κριτσίνια με φάβα ή χούμους, ελιές και ντομάτα
  11. Τορτίγια με σολομό, ρόκα και γαλοτύρι
  12. Πεπόνι με τυρί και καρύδια

 

Η πληροφορία διαδίδεται εύκολα και η παγκοσμιοποίηση υπάρχει και στη διατροφή. Τώρα το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να δοκιμάσεις νέες ιδέες και να τις κάνεις κομμάτι της οικογενειακής καθημερινότητας. Έτσι, το χειμώνα που οι ρυθμοί είναι δυσκολότεροι θα έχεις ήδη δημιουργήσει και μάθει νέες καλές συνήθειες για όλη την οικογένεια. Και, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να φας όλα αυτά «με την τσίμπλα στο μάτι», θυμίσου: Σύμφωνα με την επιστήμη το πρωινό ορίζεται ως το πλήρες και ισορροπημένο γεύμα που καταναλώνεται μέσα στο πρώτο δίωρο μετά την πρωινή έγερση. Άρα προλαβαίνεις ακόμα και την πρωινή σου βουτιά να κάνεις πριν ξεκινήσεις θρεπτικά την ημέρα σου.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή