ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ
Τι συμβαίνει στα κορίτσια που ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τη γυμναστική; Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, γονείς και προπονητές, και είμαστε στο πλευρό τους.
 

Ο πρωταθλητισμός είναι διαφορετικό κεφάλαιο από τον αθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός θέλει υπερπροσπάθεια πολυεπίπεδη. Θέλει ΘΥΣΙΕΣ. Πόσα όμως μπορούμε να θυσιάσουμε στον αγώνα για διάκριση;

Στα αθλήματα δεξιοτεχνίας, όπως είναι τα αθλήματα της γυμναστικής, ο χορός και το μπαλέτο, το σωματικό βάρος των αθλητριών είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πολύ συχνά φλερτάρει με το μη φυσιολογικό. Κάποιες αθλήτριες βρίσκονται σε αυτό το βάρος, απλά επειδή τις βοηθούν τα γονίδια τους και οι καλές διατροφικές τους συνήθειες. Αρκετές όμως για να βρεθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα βάρους και σωματικού λίπους οδηγούνται σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.

  • Διατροφικές διαταραχές

Στα αθλήματα δεξιοτεχνίας, υπάρχει διαρκής ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι προπονητές των αθλημάτων, πολύ συχνά, αν και λανθασμένα, αναλαμβάνουν το ρόλο του συμβούλου διατροφής, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Επίσης το ζύγισμα το οποίο σε αυτά τα αθλήματα είναι απαραίτητο, συχνά συνοδεύεται από επικριτικά βλέμματα ή και σχόλια, προκαλώντας ιδιαίτερο άγχος στους αθλητές.  Στην εποχή του διαδικτύου, τον ρόλο του διαιτολόγου αναλαμβάνει το διαδίκτυο και προσωπικές ιστοσελίδες πολύ αδύνατων ατόμων. Η απουσία έγκυρης ενημέρωσης και υπεύθυνης καθοδήγησης, ταυτόχρονα με το νεαρό της ηλικίας των αθλητριών, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη σχέση με την τροφή και την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

  • Αμηνόρροια

To εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος και ποσοστό λίπους, οδηγεί σε διακοπή της περιόδου. Αμηνόρροια είναι η απουσία περιόδου για τρεις συνεχόμενους μήνες. Φυσικά αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που έχουν περάσει 2 χρόνια από την πρώτη τους περίοδο. Η έλλειψη ενέργειας και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών έχουν σαν αποτέλεσμα την διακοπή της περιόδου. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός προσπαθεί να θωρακιστεί και να εξοικονομήσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος είναι ένδειξη καλής σωματικής υγείας και όταν διαταράσσεται, καλό είναι να ψάχνουμε τον λόγο.

Τα κορίτσια που ασχολούνται με τα αθλήματα δεξιοτεχνίας σε αγωνιστικό επίπεδο (π.χ. ρυθμική, μπαλέτο) είναι πρωταθλήτριες της αμηνόρροιας, με ποσοστό 79%, έναντι των κοριτσιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.  

  • Οστεοπενία

Η ελλειμματική διατροφή σε θρεπτικά συστατικά οδηγεί τον οργανισμό να "αντλήσει" βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο από τις αποθήκες του. Συγχρόνως, η έλλειψη περιόδου, οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πιο μαλακά και ευαίσθητα κόκαλα στη νεαρή ηλικία και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, ακόμα και πριν την κλιμακτήριο.

Φυσικά. πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν αθλήτριες που τις βοηθάει ο σωματότυπός τους και δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αφού το πολύ χαμηλό βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους δεν οφείλεται σε ελλειπή διατροφή.

Χρέος των γονιών είναι να έχουν πάντα όλες τις αισθήσεις τους ανοιχτές για να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Χρέος των προπονητών και των συλλόγων είναι να συνεργάζονται με διαιτολόγους, ώστε να παρέχεται στους αθλητές υπεύθυνη και έγκυρη διατροφική συμβουλή.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή