Τι βλέπει το παιδί μου στον καθρέπτη;
Πώς η εικόνα που έχει ένα 8χρονο παιδί μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία;
 

Οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν πολλούς γονείς εφήβων. Περίπου το 6% των Ελλήνων εφήβων (35% αγόρια και 65% κορίτσια) περιμένουμε να εμφανίσουν μία διατροφική διαταραχή. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται στην εφηβεία, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πρώιμα σημάδια, ακόμα και από την ηλικία των 8 ετών που μπορούν να μας αφυπνίσουν και να μας υποψιάσουν.

Τα παιδιά που, από μικρή ηλικία, ασχολούνται με το βάρος τους και την εικόνα του σώματός τους, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές αργότερα στην εφηβεία. Αυτό είναι πιο έντονο στα κορίτσια. Στα αγόρια ισχύει κυρίως στην περίπτωση που έχουν προβλήματα βάρους στην παιδική τους ηλικία, τα οποία τα απασχολούν και τα προβληματίζουν.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια μπορεί να νιώθουν μία πίεση να είναι αδύνατα από άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η πίεση αυτή μπορεί να είναι ή όχι υπαρκτή, τα παιδιά, όμως, μπορεί να τη νιώθουν και να τα απασχολεί και να οδηγήσει αργότερα στην εφηβεία στην εμφάνιση μίας διατροφικής διαταραχής.

Αντίθετα, παιδιά, και ιδιαίτερα αγόρια, που νιώθουν αυτοπεποίθηση και αυτο-εκτίμηση, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς τους γονείς που διαβάζουμε για τη μάστιγα των διατροφικών διαταραχών και ανησυχούμε;

1. Φροντίζουμε τη διατροφή των παιδιών μας και τους μαθαίνουμε να αγαπάνε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο βάρος τους.

2. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε και να σέβονται το σώμα τους και τους δείχνουμε τον τρόπο μέσα από το παράδειγμά μας.

3. Εξηγούμε στα παιδιά μας τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα τους μπαίνοντας στην εφηβεία, ώστε να είναι προετοιμασμένα.

4. Τα αθλήματα και η άσκηση βοηθάνε το παιδί μας να αγαπήσει το σώμα του και να καταλάβει πόσο αξιοθαύμαστο είναι. Μέσα από τα κατορθώματά του στην άθληση αποκτάει μία καλύτερη εικόνα για το σώμα του.

5. Μιλάμε στα παιδιά μας για το photoshop και πώς αυτό χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία του θεάματος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά μας κάνουν μία τεράστια προσπάθεια να μεγαλώσουν, να μάθουν, να εξελιχθούν, να κοινωνικοποιηθούν. Δεν ξεχνάμε να τα ενθαρρύνουμε σε κάθε προσπάθειά τους και να τα επιβραβεύουμε κάθε φορά που κάνουν ένα βήμα μπροστά. 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή