φρούτα ή λαχανικά;
Φρούτα ή λαχανικά; Είναι κάποιο σημαντικότερο ή θρεπτικότερο;
 
Καθημερινά οι γονείς παλεύουμε να φάνε τα παιδιά μας φρούτα και λαχανικά. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες φρούτων. Με τα λαχανικά, όμως, τι γίνεται;
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Συχνά περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες αλλά σε διαφορετικές ποσότητες.
  • Τα φρούτα είναι πιο πλούσια σε ζάχαρη από τα λαχανικά.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες στον οργανισμό μας. Υπάρχουν, όμως, και λαχανικά (πχ. σταυρανθή: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κλπ) με διατροφικές ιδιότητες που δεν απαντώνται αλλού.
Το κλειδί είναι στην ποικιλία. Όσο περισσότερα είδη φρούτων και λαχανικών μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα και πέντε χρώματα από φρούτα και λαχανικά την ημέρα είναι η επίσημη οδηγία. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;
  1. Προσθέτουμε χρώμα στο τραπέζι. Σερβίρουμε πάντα στα πιάτα όλης της οικογένειας λαχανικά από διάφορα χρώματα. Όχι σε μεγάλη ποσότητα! Για παράδειγμα βάζουμε ένα ντοματίνι, ένα μπαστουνάκι καρότο, μία φουντίτσα μπρόκολο και μία φέτα λεμόνι για γεύση. Αν το παιδί είναι αρνητικό στα χρώματα, γεμίζουμε χρώματα το οικογενειακό τραπέζι και τα πιάτα των υπολοίπων μελών. Τα παιδιά πρέπει να συνηθίζουν να βλέπουν ένα πολύχρωμο τραπέζι και ένα πολύχρωμο πιάτο.
  2. Αναμιγνύουμε τα φρούτα με τα λαχανικά. Τόσο στο ταπεράκι τους (αν παίρνουν) όσο και στο απογευματινό τους κολατσιό μπορούμε να καθαρίσουμε και να αναμίξουμε διάφορα φρούτα και λαχανικά.
  3. Βάζουμε σε θηκούλες στο ταπεράκι ή σε μικρά μπολάκια στο σπίτι ροδέλες μήλο, φέτες μανταρίνι, φουντάκια τραγανό μπρόκολο, μπαστουνάκια αγγουριού, μπιλίτσες αρακά και όποιο άλλο εποχικό φρούτο ή λαχανικό φανταστούμε. Αρκεί να είναι τραγανά, να μη λερώνουν πολύ τα χεράκια και να τρώγονται με το χέρι.
  4. Ετοιμάζουμε μαζί τις σαλάτες μας. Τα παιδιά τρελαίνονται για παιχνίδι με το νερό. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας τα αφήσουμε να μας πλύνουν τα λαχανικά.
  5. "Κρύβουμε τα λαχανικά". Αυτό δεν είναι πραγματική λύση, είναι όμως πρακτική, για να εξοικειωθούν με τη γεύση. Μέχρι να καταφέρουμε να τρώνε τα παιδιά μας ποικιλία λαχανικών και φρούτων, μπορούμε να τους τα κρύβουμε σε διάφορες αγαπημένες τους συνταγές. Φτιάχνουμε σοκολατένιο κέικ με παντζάρι, σάλτσα λαχανικών στην πίτσα, κανελόνια με κιμά και λαχανικά εποχής και ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε.
Μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα:
  • δίνουμε στο παιδί περισσότερα φρούτα, αν είναι πιο δεκτικό σε αυτά και συνεχίζουμε την προσπάθεια
  • αποφεύγουμε να συζητάμε με άλλους μπροστά του για τη δυσκολία του να φάει τα λαχανικά, καθώς αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα και κυρίως
  • δεν «του τάζουμε» για να φάει τα λαχανικά του ή αντίστροφα δεν το τιμωρούμε όταν δεν τα φάει.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή