Πώς θα προλάβω την παχυσαρκία στο παιδί προσχολικής ηλικίας
Τα παιδάκια σε αυτήν την ηλικία κινούνται πολύ και συνήθως αρχίζουν να αδυνατίζουν. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό δε συμβαίνει;
 

Το μωράκι έγινε παιδί πια, έχει πει τις πρώτες λεξούλες, η διατροφή του αποτελείται από ποικιλία τροφών και τα παιχνιδάκια που παίζει είναι όλο και πιο σύνθετα. Καθώς το παρατηρείς να μεγαλώνει, όμως, βλέπεις πως φούσκωσε η κοιλίτσα, τα μπουτάκια παραμένουν για «τσίμπημα» και το αγαπημένο του λαχανικό είναι η τηγανητή πατάτα. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία καλά κρατεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλά παιδιά προσχολικής ηλικία είναι υπέρβαρα (περίπου το 16-18%) ή παχύσαρκα (το 10%). Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Τα παιδιά που έχουν επιπλέον κιλά είναι πιο πιθανό να έχουν παραπανίσια κιλά και ως ενήλικες και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, ηπατικές νόσους και άλλα.

 

«Άστο να φάει, μικρό είναι ακόμα, θα το πάρει σε μπόι» ή μήπως όχι;

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει αυτή την παραίνεση από γιαγιάδες, φίλες, θείες ή ακόμα και από τη φωνούλα στο κεφάλι σου; Την παραίνεση να του δώσεις να φάει παραπάνω, να του δώσεις να φάει ένα γλυκό, που ίσως κι εσύ ο ίδιος λαχταράς…

Αλλά μία άλλη φωνούλα σου λέει ότι μάλλον δεν πρέπει να το κάνεις. Γιατί έχει στρουμπουλέψει, γιατί τόσοι άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά να απαλλαχτούν από τα παραπανίσια κιλά τους κι εσύ ξέρεις πως πρέπει να είσαι εκεί, κολόνα, να ελέγχεις τι τρώει και να το βοηθάς να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές. Και ξέρεις ότι αυτή η φωνούλα έχει δίκιο. Αυτό πρέπει να κάνεις. Ιδιαίτερα τώρα που μπορεί να επηρεάζεις τις επιλογές και τις αποφάσεις του.

 

Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να έχει ένα υγιές βάρος.

 

  1. Αξιοποίησε την επιρροή που έχεις επάνω του τώρα που είναι μικρό και γίνε το πρότυπό του. Είσαι σίγουρα ο ήρωάς του και αν σε βλέπει να τρως τηγανητές πατάτες, θα φάει κι αυτό. Δίδαξέ του στην πράξη τις καλές διατροφικές συνήθειες.
  2. Για να μάθει από σένα, πρέπει να σε βλέπει. Το οικογενειακό τραπέζι είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει να τρώει σωστά. Μην αγχώνεσαι, αν οι μισές μπουκιές του βρίσκονται τώρα στο πάτωμα. Το ξέρεις, είναι φυσιολογικό. Φάε ήρεμα, κάνε του παρέα απόλαυσε τη σαλάτα σου και είναι πολύ πιθανόν να την απολαμβάνει και αυτό σε λίγο καιρό.
  3. Πρόσεξε τις μερίδες. Μία εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα παιδικό πιάτο σερβιρίσματος με θεσούλες. Ένας άλλος τρόπος είναι να του σερβίρεις  δημητριακά όσο η μπουνίτσα του, πρωτεΐνες όσο η παλάμη του, και λαχανικά όσο περίπου 1 φλυτζάνι. Σε κάθε περίπτωση θυμίσου: ένα παιδί δεν κάνει να τρώει μερίδες ενηλίκων. Μη φοβάσαι ότι θα μείνει πεινασμένο. Σε αυτήν την ηλικία είναι σε θέση να σου το επικοινωνήσει, αν κάτι τέτοιο συμβεί.
  4. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από 1-2 σνακ μέσα στην ημέρα και ενδιάμεσα από τα γεύματα. Πρέπει όμως, να είναι πολύ μικρά. Επίσης, απόφυγε να του δίνεις άλλο υγρό εκτός από νερό.
  5. Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά έχουν εσωτερικό δείκτη πείνας και κορεσμού. Το να πιέζεις το παιδί να αδειάσει το πιάτο του, δεν του μαθαίνει να ακούει και να σέβεται τις ανάγκες του.
  6. Για να είναι η διατροφή του ισορροπημένη χρειάζεται τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών. Φρόντισε να τρώει απ’ όλα αλλά και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
  7. Έχε πάντα μπροστά του στο τραπέζι διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά. Όσο περισσότερο τα βλέπει το μικρούλι σου, τόσο περισσότερο εξοικειώνεται και τόσο περισσότερο θα τα προτιμάει.
  8. Το παιδί σου περπατάει, τρελαίνεται να τρέχει και να εξερευνάει τα πάντα. Πάρτο και βγείτε έξω, παρότρυνέ το να κινηθεί και να ασκηθεί. Άφησε το καρότσι στο σπίτι και περπατήστε παρέα.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή