Διακοπές με παιδιά. Διατροφικός οδηγός
Mini διατροφικός οδηγός για διακοπές με παιδιά.
 

Η καλοκαιρινή άδεια έχει ξεκινήσει και η οικογένεια είναι έτοιμη για βουτιές στη θάλασσα ή βόλτες στο βουνό.

Yellow Die-cast Miniature Van on Brown Sand

Ξεκινώντας το ταξίδι

Μερικές ώρες στο αυτοκίνητο ή στο καράβι μπορεί να φαντάζουν χρόνια για ένα μικρό παιδί αλλά και για έναν γονιό με παιδί που γκρινιάζει…

Εμείς, μετά από χρόνια διακοπών με τα παιδιά, μοιραζόμαστε την εμπειρία και τη γνώση μας μαζί σου και σου φτιάξαμε μια λίστα με τα απαραίτητα για ένα όσο γίνεται πιο ήρεμο ταξίδι. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μαζί σου σνακς για όταν πεινάσει και κάποιο παιχνίδι για όταν βαρεθεί.

  1. Νερό: μην ξεχάσεις να πάρεις το παγούρι του με δροσερό νερό. Δεν ξέρεις πότε θα διψάσει (στις σκάλες, στο λιμάνι, στην εθνική οδό) και ως γνωστόν τα παιδιά δεν περιμένουν – κι εδώ που τα λέμε με τέτοια ζέστη δε θα έπρεπε να περιμένουν…
  2. Φρούτα ή μικρομερίδες με λαχανικά που τρώγονται με το χέρι. Αγγουράκια, ντοματίνια, σταφύλια, βερίκοκα, μπανάνες. Προσοχή! Ακόμα κι αν το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά, κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί πάντα να προκαλέσουν  πνιγμό. Δεν κάνει να τρώνε όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει ή αν τρέχουν μέσα στο πλοίο.
  3. Παγωμένη φρουτόκρεμα: Νόστιμη, θρεπτική και δροσερή για κάθε ηλικία. Πάγωσέ την αποβραδίς και πάρε την μαζί σου. Θα την έχεις ανά πάσα στιγμή έτοιμη και δροσερή για πολλές ώρες. Στη συντήρησή της εννοείται πως θα σε βοηθήσει και ένα ισοθερμικό τσαντάκι.
  4. Αρτοσκευάσματα: μικρά τραγανά αραβικά πιτάκια, σάντουιτς με τορτίγιες, κριτσίνια, τυρόψωμο, τσουρέκι, τυροπιτάκια και πολλά άλλα. Τα σνακ που περιέχουν τροφές που αλλοιώνονται εύκολα (τυρί, αυγό, αλλαντικά) πρέπει να τα τοποθετούμε δίπλα σε παγωμένα μπουκαλάκια με νερό ή σε παγοκύστες.
  5. Ξηρούς καρπούς. Τι πιο θρεπτικό και χορταστικό από αυτούς, αν και η κατανάλωσή τους μέσα στο αυτοκίνητο δεν συστήνεται. Όμως για μια στάση στην εθνική ή μέσα στο πλοίο, είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  6. Ατομικές ποικιλίες: Μπορείς να φτιάξεις ατομικά σακουλάκια με ένα mix από ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα και λίγα δημητριακά για κάθε παιδί (ή μεγάλο…).
  7. Σπτικά pop corn.
  8. Αν φεύγεις πρωί, καλό είναι να αφήσεις να περάσει λίγη ώρα από το πρωινό για να μην ζαλιστεί στο δρόμο. Αν ο δρόμος έχει στροφές, προτίμησε κρακεράκια, ρυζογκοφρέτες, καλαμποκογκοφρέτες. Απέφυγε τα πολλά υγρά.

Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου πανάκια για να καθαρίσεις χεράκια πριν το φαγητό, αν η πρόσβαση σε καθαρό νερό βρύσης είναι δύσκολη.

Man Covering Face With Frame

Για τη διαμονή σου

Τα θέλεις όλα τέλεια και ξεκινάς να εξοπλιστείς με όλα τα απαραίτητα. Μπλέντερ για να αλέθεις την τροφή, μπιμπερό, μικρά δοχειάκια για τις κρέμες, φρούτα για περισσότερες βιταμίνες, τα αγαπημένα του σνακ και πολλά άλλα.

Πριν μπεις στον κόπο, κάνε ένα τηλεφώνημα.

Ρώτα αν είναι πόσιμο το νερό της βρύσης ή αν το ξενοδοχείο παρέχει αυτά που χρειάζεσαι. Πολλές φορές τα ξενοδοχεία που είναι προσανατολισμένα σε οικογενειακές διακοπές,  προσφέρουν ειδικό παιδικό μενού, γάλα, γιαουρτάκι, φρουτόκρεμα και πολλά άλλα για να κάνουν τη ζωή των γονιών ευκολότερη. Ενημερώσου για το αν το δωμάτιο έχει ψυγειάκι. Ζήτα πληροφορίες για τα κοντινότερα σούπερ μάρκετ ή μπακάλικα και τις ώρες λειτουργίας τους. Αν ενημερωθείς κατάλληλα, μπορεί να αποφύγεις το περιττό κουβάλημα και ταυτόχρονα να έχεις ό,τι χρειάζεσαι.

 

Πώς θα αποφύγεις τα απρόοπτα

Oι διακοπές είναι η ευκαιρία να βρει εφαρμογή ο νόμος του Murphy. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας διακοπές και να μην σου τύχει το μικρό σου να κάνει μια διάρροια ή έναν εμετό. Σου δίνουμε κάποιες συμβουλές για να αποφύγεις τα απρόοπτα.

  1. Ζήτησε το κρέας καλά ψημένο.
  2. Προτίμησε φρούτα και λαχανικά που ξεφλουδίζονται ή βραστά λαχανικά (τα οποία μπορείς εύκολα και να πολτοποιήσεις με ένα πηρούνι, αν το παιδάκι είναι πολύ μικρό).
  3. Απόφυγε να πειραματιστείς με νέες τροφές. Αν το παιδί δεν έχει δοκιμάσει μία τροφή, δεν είναι το ταξίδι η καλύτερη στιγμή. Υπάρχει μία πιθανότητα κάτι να ενοχλήσει το παιδί και δε θα ήθελες να το μάθεις σε ένα μέρος που δε γνωρίζεις.
  4. Απόφυγε τα πολύ βαριά φαγητά και τις σφολιάτες, ειδικά αν πρόκειται να επισκεφτέιτε την μακρινή και απομακρυσμένη παραλία στην άλλη άκρη του νησιού. Προτίμησε στερεές, ελαφριές και ευκολοχώνευτες τροφές.
  5. Προτίμησε να αγοράζεις γαλακτοκομικά συσκευασμένα από εταιρείες του εμπορίου. Σε κάθε χωριό μπορεί να υπάρχει ένα σπιτικό τυρί ή γιαούρτι αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ασφάλειά τους.
  6. Προτίμησε να δώσεις στο μικρό παιδί εμφιαλωμένο νερό, αν δε γνωρίζεις σίγουρα την καταλληλότητα του νερού της βρύσης.
  7. Προετοιμάσου κατάλληλα. Ρώτα τον παιδίατρο ποια φάρμακα μπορεί να χρειαστείς σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας ή γαστρεντερικής διαταραχής και πρόσθεσέ τα στο φαρμακείο σου.

Μπορεί οι οικογενειακές διακοπές να είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που είχες συνηθίσει αλλά είναι εξίσου διασκεδαστικές με την κατάλληλη προετοιμασία. Ενημερώσου κατάλληλα από πριν για τις συνθήκες στο μέρος που θα επισκεφτείς, ώστε να είστε προετοιμασμένοι χωρίς να κουβαλήσετε πράγματα που δε χρειάζεστε.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή