Πόσο φαγητό να σερβίρω στο παιδί;
Νέα έρευνα προσθέτει ακόμα μία παράμετρο που επηρεάζει τις μερίδες που σερβίρουμε.
 

Οι μαμάδες είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνες για το τι και πόσο θα φάνε τα παιδιά στο γεύμα τους. Προμηθεύονται τα υλικά, μαγειρεύουν και σερβίρουν στα παιδιά το φαγητό τους.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics έδειξε ότι αν η μαμά έχει πεινάσει την ώρα που σερβίρει τη μερίδα του παιδιού της, τότε είναι πιο πιθανό να του βάλει μεγαλύτερη μερίδα στο πιάτο του.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες ρωτήθηκαν αν πεινούσαν ή όχι και λίγο μετά τους ζητήθηκε να σερβίρουν φαγητό στα παιδιά τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν μία μαμά πεινούσε, θεωρούσε αυτόματα ότι και το παιδί της πεινάει περισσότερο και του σέρβιρε μεγαλύτερη μερίδα. Η έρευνα έγινε σε μαμάδες υπέρβαρες.

Πολλές φορές τα παιδιά δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν πότε έχουν χορτάσει – ειδικά όταν το φαγητό τους αρέσει πολύ – με αποτέλεσμα να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες, αν τους τις σερβίρουμε.

Γι’ αυτό θυμόμαστε πάντα:

• Να μην παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα. Όταν φτάνουμε πολύ πεινασμένοι στο τραπέζι, είναι πιο πιθανό να φάμε και εμείς και ίσως και τα παιδιά μας πολύ περισσότερο απ’ όσο μας χρειάζεται.

• Δεν πιέζουμε τα παιδιά να τελειώσουν όλο το φαγητό τους. Μπορεί να φάνε λίγο λιγότερο (αν ανυπομονούν να παίξουν) ή λίγο περισσότερο (αν τους αρέσει πολύ) αλλά κατά βάση συνήθως ξέρουν πότε έχουν χορτάσει καλύτερα από εμάς.

• Θυμόμαστε τον κανόνα του χεριού. Οι μερίδες που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι μεγαλύτερες από το χεράκι τους (πχ. κρέας όσο η παλάμη τους, ζυμαρικά όσο η μπουνίτσα τους και σαλάτα) και δεν τους σερβίρουμε μερίδες ενηλίκων.

 

Βιβλιογραφία

Stromberg S. E. & Janicke D. M. (2016) The relationship between mother to child calories served and maternal perception of hunger. J Hum Nutr Diet. 29, 290–297

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή