Το παιδί μου πήρε κιλά. Τι πρέπει να κάνω;
Χτίζουμε τη σχέση του παιδιού μας με την τροφή από την αρχή.
 

Συνήθως, όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να χάσει βάρος (ή να τρώει σωστά για να μην πάρει βάρος) του μιλάμε για το τι δεν πρέπει να τρώει και πότε πρέπει να σταματήσει να τρώει. Του μετράμε τις θερμίδες, του μετράμε τις μπουκιές. Προσπαθώντας να το υποστηρίξουμε, πολλές φορές στερούμαστε όλοι μαζί ή τρώμε κρυφά τις λιχουδιές.

Στην πραγματικότητα η σωστή διατροφή δεν είναι θερμίδες, δεν είναι ζάχαρη και λιπαρά. Είναι η σχέση με το φαγητό που χτίζεται σιγά σιγά, είναι η θέληση που έχουμε να αισθανόμαστε και να ζούμε καλύτερα.

Η τροφή είναι σημαντική για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Μας δίνει ενέργεια για να παίζουμε, να μαθαίνουμε, να αθλούμαστε, να σκεφτόμαστε, να μεγαλώνουμε.

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να τρέφεται σωστά, πρέπει να χτίσουμε τη σχέση του με την τροφή με τρόπο ουσιαστικό, δημιουργικό, ολιστικό και θετικό.

Του μαθαίνουμε να είναι υπεύθυνο, να επιλέγει σωστά, να ακούει τις ανάγκες του σώματός του, να αγαπάει το σώμα του και τον εαυτό του, να έχει αυτοπεποίθηση. Το ενθαρρύνουμε.

Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε ποια συναισθήματα το ωθούν να φάει μία λιχουδιά. Είναι η πείνα; η γεύση; Ή μήπως νιώθει απογοητευμένο, αγχωμένο ή βαριέται; Συζητάμε.

Του τα δείχνουμε όλα αυτά μέσα από το παράδειγμά μας. Τρώμε οικογενειακά, σε ήρεμο περιβάλλον και βελτιώνουμε όλοι μαζί τις συνήθειες μας. 

Αγαπάμε τον εαυτό μας, αγαπάμε το παιδί μας, του μαθαίνουμε να αγαπάει και αυτό τον εαυτό του. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως για τα πρώτα χρόνια του παιδιού μας είμαστε εμείς οι ενήλικες - οι κηδεμόνες του παιδιού αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διατροφή του. 

 

Πηγή: http://www.seattlechildrens.org/

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή