Τα παιδιά δεν μεταδίδουν και δεν νοσούν από τον COVID-19, σύμφωνα με ό,τι ισχύει τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε, πως ο COVID-19 είναι καινούριος και άγνωστος. Ακόμα τον μαθαίνουμε και είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα να αλλάζουν διαρκώς.
Εμείς σε αυτό το άρθρο μαζέψαμε 8 συμβουλές για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό της οικογένειας σου. Έτσι και αλλιώς το δυνατό ανοσοποιητικό είναι αυτό που θα σε κάνει να αναρρώσεις γρηγορότερα ή να νοσήσεις ελαφρύτερα από οποιαδήποτε ίωση.
1. Άσκηση
Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αθληθείς εν μέσω καραντίνας. Αν βάλεις μέσα στην εξίσωση και την εποχή του χρόνου, τότε ..., μάλλον η άσκηση μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εμείς θα διαφωνήσουμε και θα σου προτείνουμε εναλλακτικές μορφές άσκησης για όλη την οικογένεια.
Τι θα έλεγες αν:
- πήγαινες βόλτα με ποδήλατο και πατίνια ή
- έβγαινες για περπάτημα, αν ο καιρός είναι καλός, ή
- αν έκανες εγγραφή σε κάποιο διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής ή
- αν κατέβαζες μια εφαρμογή που σε παροτρύνει ή/ και σε προκαλεί να ακολουθήσεις κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων για 28 ημέρες ή
- αν χρησιμοποιούσες τον αισθητήρα κίνησης της κονσόλας παιχνιδιών του παιδιού σου και έκανες χορό ή γυμναστική ή
- αν έδινες το ρόλο του προπονητή στο παιδί σου και εσύ ακολουθούσες τις οδηγίες του.
Όποιο τρόπο και αν επιλέξεις να θυμάσαι πως πρέπει να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου και να περπατάς για να βοηθήσεις το κυκλοφορικό σου. Γίνε το καλό παράδειγμα στην οικογένεια σου και ασχολήσου με κάποια δραστηριότητα. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνεται η υγεία και το ανοσοποιητικό μας. Πριν πεις πως τα παιδιά δεν έχουν άγχος, σκέψου πόσο δύσκολο είναι να αλλάζει κάθε τόσο η ρουτίνα τους και να χάνουν την επαφή με τους συνομηλίκους τους.
2. Ύπνος
O ύπνος είναι σημαντικός για κάθε ηλικία. Η αυξητική ορμόνη κάθε βράδυ κάνει το "θαύμα" της. Τα παιδιά αναπτύσσονται και οι μεγάλοι ανανεώνονται. Ο βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος και μόνο ένας άνθρωπος που έχει κυλιόμενο ωράριο ή δεν κοιμάται καλά το βράδυ, μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις της έλλειψης του.
Κλείσε τον υπολογιστή και την τηλεόραση και προσπάθησε να συμπληρώσεις 8 ώρες βραδινού ύπνου που είναι απαραίτητες για την ξεκούραση του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός αυτοεπισκευάζεται. Επίσης, μειώνεται το άγχος, ρυθμίζοντας τις ορμόνες του στρες. Λιγότερο στρες σημαίνει ισχυρότερο ανοσοποιητικό.
3. Διατροφή
Σωστές διατροφικές συνήθειες, ώστε η οικογένειά σου να προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Αύξησε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο, βιταμίνες Α και C. Ανάλογα με την εποχή, τα καρότα, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, το πεπόνι, τα βερίκοκα και το μάνγκο είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο αυξάνει την παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό, και δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Α, η οποία θωρακίζει τα κύτταρα της επιφάνειας του αναπνευστικού σωλήνα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σε μικρόβια και ιούς. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι οι τομάτες, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλες). Μην ξεχνάς τη βιταμίνη C, η οποία δεν δρα μόνο προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά, αφού σε περίπτωση που έχει νοσήσει ο οργανισμός, υψηλή πρόσληψη αυτής, μειώνει τη διάρκεια της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων (π.χ. συνάχι, δακρυσμένα μάτια), δρώντας σαν φυσικό αντισταμινικό. Τη βρίσκεις στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια, την κολοκύθα και το μπρόκολο. Παράλληλα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, θαλασσινών και κρέατος, βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο. Τελευταία αλλά σημαντικότατη η βιταμίνη D. Μόλις δεις ηλιόλουστη ημέρα, βγες έξω. Μην ξεχνάς τον κανόνα της σκιάς: "10 λεπτά στον ήλιο όταν η σκιά σου είναι μικρότερη από το είδωλό σου".
4. Καθαριότητα
Καλό πλύσιμο των χεριών, πριν από κάθε γεύμα. Αυτή η συμβουλή δεν είναι διατροφική, είναι όμως πολύ σημαντική. Χρησιμοποιούμε ήπια ανισηπτικά όταν είμαστε εκτός σπιτιού, και δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπόυνι. Πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε πως τα χέρια μας είναι καθαρά, όμως και πάλι θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με το πρόσωπο μας.
5. Μάσκα
Φόρεσε τη μάσκα σου και βγες. Πρόσεξε πως την φοράς και πως την μεταχειρίζεσαι. Όσο λιγότερο την πιάνεις τόσο το καλύτερο. Όσο πιο συχνά την αλλάζεις, τόσο πιο καλά σε προστατεύει. Όπως και να έχει, κράτα τις αποστάσεις σου και φόρεσε τη μάσκα σου, γιατί η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία σου.
6. Χαμόγελο
Χαμογέλα!!! Όσο δύσκολο και αν είναι στις μέρες που διανύουμε, προσπάθησε να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου. Κράτα τα θετικά. Αν δουλεύεις από το σπίτι, κάνεις οικονομία στη βενζίνη, φοράς άνετα ρούχα, δεν κολλάς στην κίνηση. Αν έχεις παιδιά, σκέψου πόσο χρόνο μπορείς να περάσεις μαζί τους. Αν είσαι από εκείνους που πάνε στη δουλειά τους, σκέψου πως μπορείς ακόμα να κυκλοφορείς. Όπου και αν ανήκεις, αν προσπαθήσεις, θα βρεις κάτι θετικό που θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Κλείσε την τηλεόραση και επικοινώνησε με τους υπόλοιπους μέσα στο σπίτι. Ακόμα και αν φοράς μάσκα και το στόμα δεν φαίνεται, το χαμόγελο φαίνεται και από τα μάτια.
Και αν όλα τα παραπάνω θέλαμε να τα κάνουμε μια τυπική ημέρα;
Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό με πορτοκάλι και ρόδι. Συνόδεψε το μεσημεριανό σου με μια ντοματοσαλάτα ή μια σαλάτα με χρωματιστές πιπεριές ή μπρόκολο. Στα ενδιάμεσα γεύματα προτίμησε φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι ή κεφίρ. Μαγείρεψε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και προτίμησε τα δημητριακά ολικής άλεσης. Αφιέρωσε 30 λεπτά την ημέρα σε ήπια σωματική άσκηση είτε εντός είτε εκτός σπιτιού και μην ξεχάσεις να πας νωρίς για ύπνο. Φυσικά, προσπάθησε να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου και να χαμογελάς.