Καρπός της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου αλλά και της ανάστασης, το ρόδι συνοδεύει συμβολικά την ανθρώπινη παρουσία στη Γη από την προϊστορία της μέχρι τις ημέρες μας. Έχει υμνηθεί από όλους τους λαούς και όλες τις θρησκείες. Με έντονη παρουσία σε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, τον Ναό του Σολομώντα, η ροδιά είναι παρούσα και προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς της.
Η εξαιρετική ανθεκτικότητα του δέντρου της ροδιάς, το έντονο χρώμα των καρπών της και τα αμέτρητα οφέλη τους να την κατατάσσουν σαν μια από τις πιο ευεργετικές τροφές.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον φλοιό, χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών που περιέχουν ρόδι. Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε πουκινικό οξύ, μια μορφή συζευγμένου λινολενικού οξέος (CLA), σύμμαχο στη ρύθμιση του βάρους και την καύση του λίπους.
Οι ταννίνες, τα φλαβονοειδή και το κάλιο που συνυπάρχουν, δίνουν στο ρόδι τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, γλυκόζης και στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού.
Η κατανάλωση των σπόρων μειώνει την οδοντική πλάκα και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Εδώ να σημειώσουμε πως η κατανάλωση σπόρων ροδιού δεν συστήνεται σε άτομα με εκκολπωματίτιδα.
Το ρόδι, από πολύ νωρίς ιστορικά, είναι συνυφασμένο με τη χαρά και την τύχη. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, βελτιώνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης, το ρόδι βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Ίσως αυτές οι δύο τελευταίες ιδιότητές του, να οδηγούν στη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, που αναφέρεται σαν μια ακόμα ιδιότητα του ροδιού.
Μπορούμε να το απολαύσουμε ωμό μόνο του, σε σαλάτες ή στο γιαούρτι ή να φτιάξουμε χυμό. Αν καταναλώνουμε τυποποιημένο χυμό ροδιού, πρέπει να προσέχουμε την περιεκτικότητά του σε πρόσθετα σάκχαρα και να προτιμούμε συσκευασία που διατηρεί τον χυμό σε σκοτεινό περιβάλλον (π.χ. προτιμούμε χάρτινη και όχι διαυγές μπουκαλάκι). Το σκοτεινό περιβάλλον, προστατεύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού.