Προσπαθείς με τον καλό σου να γίνετε γονείς και όμως κάπου κάτι δεν οδηγεί στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μπαίνεις στη διαδικασία εξετάσεων και όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί την αδυναμία σύλληψης. Ακόμα και ο θυρεοειδής σου είναι μια χαρά και η περίοδός σου ρολόΙ. Προσπαθείς, αγχώνεσαι και απογοητεύεσαι. Το άγχος και η απογοήτευση είναι εχθροί της σύλληψης. Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα αυτό. Είναι πολλές οι γυναίκες και τα ζευγάρια που έχουν «ανεξήγητη υπογονιμότητα».
Η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Science, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) και μη ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να είναι το κομμάτι του παζλ στην «ανεξήγητη» υπογονιμότητα.
Η σύγκριση γόνιμων γυναικών με γυναίκες με «ανεξήγητη» υπογονιμότητα, έδειξε πως οι δεύτερες είχαν διατροφικές ελλείψεις. Αυτές ποίκιλαν από μικρές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μέχρι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων, η συχνή κατανάλωση έτοιμου και γρήγορου φαγητού, γλυκών και τέλος η παχυσαρκία.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την «κακή ποιότητα» ωαρίων, με αποτέλεσμα την ανεπιτυχή σύλληψη.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος και την έκταση των διατροφικών ελλείψεων.
- Σε ήπιες περιπτώσεις, η απλή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος, μπορεί να είναι αρκετή. Στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα που καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών πριν τη σύλληψη, φυσικά παράλληλα με ισορροπημένη διατροφή.
- Σε συγκεκριμένες ελλείψεις, στόχος είναι η αποκατάσταση των φυσιολογικών τιμών του εκάστοτε θρεπτικού συστατικού, όπως σίδηρο για σιδηροπενική αναιμία, βιταμίνη D κ.ο.κ.
- Σε γυναίκες με ελλείψεις σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά στοιχεία ταυτόχρονα, συνήθως συνυπήρχε και παχυσαρκία, οπότε η αντιμετώπιση είναι μεγαλύτερης διάρκειας και συνοδεύεται με συμπλήρωμα ινοσιτόλης, μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Η γενική οδηγία είναι πως η ισορροπημένη διατροφή (στα πρότυπα της διατροφής των διαβητικών, για ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα), μαζί με τα απαραίτητα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και της γονιμότητας.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως η διατροφική αξιολόγηση και συμβουλή σε γυναίκες με «ανεξήγητη» υπογονιμότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γονιμότητάς τους.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της ζωής μας!
Βιβλιογραφία:
Noventa, M. et al. Reprod Sci. 2016 Jun;23(6):812-22