- Όσο μπορείς χαλάρωσε!!! Βγάλε από τη ζωή σου ότι σε αγχώνει ή σε αποσυντονίζει, από σκέψεις μέχρι άτομα.
- Ένα χορτάτο μωρό είναι ένα χαρούμενο και ήσυχο μωρό. Μη ζυγίζεις το μωρό πριν και μετά το θηλασμό. Σκέψου πως αν ήσουν 100 χρόνια πριν ή «αποκλεισμένη» σε ένα χωριό, όλα θα γίνονταν αυτόματα, χωρίς να τα πολυσκεφτείς.
- Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με τα άλλα. Μπορεί να ζητήσει γάλα σε 1 ώρα, μπορεί και σε 3. Έχει δικό του «εσωτερικό διακόπτη». Τις πρώτες ημέρες, προσπάθησε να προσφέρεις γάλα όποτε σου ζητηθεί, για να εδραιωθεί και ο θηλασμός. Μην θεωρήσεις ότι δεν φτάνει το γάλα σου. Ο θηλασμός ακολουθεί τον νόμο της ζήτησης και της προσφοράς. Όσο πιο συχνά ή λαίμαργα τρώει το μωρό, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγεις.
- Είναι κουραστικό!!! Μπορεί να έρθουν μέρες που δεν θα προλαβαίνεις να κουμπώσεις το σουτιέν σου. Μόλις βρείτε τους ρυθμούς σας, θα δεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο, από την διαδικασία της «φόρμουλας».
- Διάλεξε όποια στάση σε βολεύει και ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Έτσι θα μπορείς να ακούσεις το μωρό σου να καταπίνει, και θα είσαι σίγουρη ότι «πίνει όλο του το γάλα».
- Πόσο άδειο ή γεμάτο αισθάνεσαι το στήθος σου. Πριν από κάθε θηλασμό το στήθος σου θα το αισθάνεσαι πιο γεμάτο και βαρύ, ενώ μετά θα είναι ελαφρύτερο και άδειο. Την ώρα που το μωρό αρχίζει να τρώει αισθάνεσαι ένα τσίμπημα, ένα πόνο…κάτι το οποίο σου δίνει τη σιγουριά ότι η ροή ξεκινάει. Καθώς θα περνάει ο καιρός και θα εξοικειωθεί και το στήθος σου στη μεγαλύτερη παραγωγή και αποθήκευση γάλακτος, μπορεί να μην το αισθάνεσαι γεμάτο, και να θεωρείς λανθασμένα πως είναι άδειο.
- Σε κάθε θηλασμό, "αδειάζεις" το ένα στήθος (20λεπτά) και μετά περνάς στο επόμενο, αν χρειαστεί, που μπορεί να μην χρειαστεί!!! Το πιο λιπαρό γάλα είναι μετά τη μέση της διάρκειας του θηλασμού.
- Μην κρατάς και χρονόμετρο!!! Στην αρχή ο θηλασμός κρατάει πιο πολύ ώρα, γιατί και οι δύο πλευρές μαθαίνετε. Μετά από λίγο καιρό σε 10 λεπτά θα έχει αδειάσει το «φυσικό μπουκάλι» της μαμάς και θα έχει ρευτεί κιόλας.
- Μαμ … κακά!!! Χορτάτο μωρό και επαρκώς ταϊσμένο, σημαίνει πολύ άλλαγμα. Πρέπει να κάνει κακάκια κίτρινα και ρευστά. Κίτρινα έιναι από το λίπος που περιέχεται στο γάλα, ρευστά γιατί πίνει μόνο γάλα. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν και λίγο πράσινοκίτρινα, για οποιαδήποτε αλλαγή σε ξενίζει, υπάρχει ο παιδίατρος.
- Μαμ … κακά και … νάνι!!! Άλλα μωρά κοιμούνται 3 ώρες και ξυπνάνε να φάνε και ξανακοιμούνται, άλλα ξυπνάνε ανά δίωρο ή και συχνότερα. Δεν βάζεις ξυπνητήρι για να φάει το μωρό στο 3 ωρο. Εκτός αν είναι πρόωρο ή με πολύ χαμηλό βάρος. Στην αρχή θα ξυπνάει από μόνο του, καθώς μεγαλώνει και κάνει μεγαλύτερα γεύματα, θα μεγαλώνει και ο βραδινός ύπνος του. Υπάρχουν μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά και κοιμούνται καλά το βράδυ, υπάρχουν και άλλα που είναι πιο ανήσυχα. Ο θηλασμός δεν συνδέεται με λιγότερο ή πιο ανήσυχο βραδινό ύπνο.
- Ο νυχτερινός θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της παραγωγής σου. Αν το μωρό ξυπνάει και αισθάνεσαι κουρασμένη, βρες μια βολική στάση ώστε και εκείνο να τρώει και εσύ να είσαι χαλαρή και επιφόρτισε κάποιον άλλον με το άλλαγμα. Μην αντικαταστήσεις τον βραδινό θηλασμό με φόρμουλα, γιατί θα αρχίσεις να μετράς αντίστροφα για το τέλος του θηλασμού. Όταν το μωρό κόψει το νυχτερινό γεύμα ή γεύματα από μόνο του, τότε το γάλα σου δεν κινδυνεύει!!!
- Μην ξεχνάς!!! Ο θηλασμός είναι μια «αυτόματη» διαδικασία μεν, που χρειάζεται αφοσίωση δε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει αλλοιώσει για αυτό και αγχωνόμαστε με το παραμικρό. Μην ξεχνάς ότι είναι μια φυσική διαδικασία.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να φιλτράρεις τις πληροφορίες που συλλέγεις. Θα εμπιστεύεσαι έναν παιδίατρό και τον εαυτό σου, διαφορετικά θα «τρελαθείς». Βασικό επίσης, να είσαι ΕΣΥ ΚΑΛΑ και να ΜΗΝ πίεζεσαι!!!