Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν μεγαλύτερη ευκολία να δεχθούν νέες γεύσεις τροφών, όταν απογαλακτιστούν.
Αυτό συμβαίνει υπό την προϋπόθεση ότι η θηλάζουσα μητέρα επιλέγει ένα πλούσιο σε τρόφιμα διαιτολόγιο η ίδια. Πράγματι, οι μυρωδιές που δέχεται μέσα από το μητρικό γάλα, το μωρό που θηλάζει, το βοηθούν να γνωρίσει και να αποδεχθεί διαφορετικές γεύσεις ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Έτσι, κατά την πρώτη του επαφή με τα τρόφιμα, οι γεύσεις και οι μυρωδιές που συναντάει του φαίνονται περισσότερο γνώριμες και τις δέχεται ευκολότερα.
Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, όσπρια, και άλλα υγιεινά τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο το μωράκι μεγαλώνοντας θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχθεί στο διαιτολόγιό του μεγαλύτερη ποικιλία.