Διατροφή σύμμαχος γονιμότητας.
Η σωστή διατροφή πριν τη σύλληψη μπορεί να μας βοηθήσει και να συμβάλει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.
 

Ζούμε σε μια εποχή που προγραμματίζουμε σχεδόν τα πάντα, ακόμα και το πότε θα γίνουμε γονείς. Καλό είναι λοιπόν να “προγραμματιστούμε” για να αποκτήσουμε ένα υγιές μωρό, είτε με φυσική σύλληψη είτε με τη βοήθεια της επιστήμης.
Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο:
  1. Η ισορροπημένη διατροφή της μέλλουσας μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των ωαρίων της και στην ανάπτυξη υγιούς εμβρύου.
  2. Συστήνεται ο περιορισμός στην πρόσληψη ζάχαρης. Έτσι βελτιώνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η ποιότητα των ωαρίων καθώς και η γονιμότητα, κυρίως σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  3. Περιορίζουμε το αλάτι. Κυρίως οι γυναίκες που έχουν μπει στη διαδικασία ορμονοθεραπείας, καλό είναι να αφαιρέσουν το αλάτι από τη διατροφή τους, ώστε να περιορίσουν την κατακράτηση υγρών.
  4. Προτείνεται η λήψη βιταμίνης Ε (500mg/ ημέρα) και από τους δύο, επίδοξους γονείς. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Βρίσκεται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη Ε βελτιώνει τη γονιμότητα και των επίδοξων μπαμπάδων, καθώς επηρεάζει θετικά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και την ποιότητά τους.
  5. Η λήψη φυλλικού οξέος (400mcg/ ημέρα) είναι σημαντική για την ανάπτυξη υγιούς εμβρύου. Συστήνεται η λήψη συμπληρώματος 3 μήνες πριν τη σύλληψη και για το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 
  6. Το σωματικό βάρος επηρεάζει τα οιστρογόνα. Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες με πολύ χαμηλό βάρος και χαμηλό σωματικό λίπος έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να έχουν προβληματικό ή και ανύπαρκτο κύκλο. Από την άλλη γυναίκες με υψηλά ποσοστά λίπους εμφανίζουν προβλήματα με την ωορρηξία. Και στις δύο περιπτώσεις η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.
  7. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως και το κάπνισμα είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, νοητικών διαταραχών, χαμηλού βάρους γέννησης και την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων στο μωρό, οπότε τα περιορίζουμε στο ελάχιστο.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ηρεμία, αισιοδοξία και αγάπη...

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή