Το μικρό μας είναι πια σε ηλικά (μεγαλύτερο από 4 μηνών) που μπορεί να εντάξει το γιαούρτι στη διατροφή του, σύμφωνα και με τον παιδίατρο. Μια ματιά στο ψυγείο του super market είναι πολύ πιθανό να μας αφήσει με πολλές απορίες.
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.
Γιαούρτι = γάλα (αγελαδινό ή κατσικίσιο ή πρόβειο) + μαγιά γιαούρτης
Αυτή είναι η συνταγή για το κλασσικό γιαούρτι. Μόνο αυτές οι πρώτες ύλες, η κατάλληλη θερμοκρασία και επεξεργασία και έτοιμο. Ό,τι ωφέλιμο περιέχει, προκύπτει από τη ζύμωση της μαγιάς γιαούρτης (λακτοβάκκιλοι κλπ) μέσα στο ιδανικό περιβάλλον του γάλακτος. Η μαγιά τρέφεται από τη λακτόζη του γάλακτος και έτσι πολλαπλασιάζονται αυτά τα καλά βακτήρια που βρίσκουμε στο γιαούρτι και είναι τόσο ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, γνωστά ως προβιοτικά.
"βρεφικό γιαούρτι": επιδόρπιο γιαουρτιού = γάλα (συνήθως αγελαδινό) ή συνδυασμό διαφορετικών ειδών γάλακτος όπως γάλα σε σκόνη ή ημιαποβουτυρωμένο + μαγιά +
- σιρόπι φρούτων ή ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά ή
- δημητριακά σε σκόνη
- ζελατίνη
- άρωμα βανίλια ή/ και χρωστικές
- θρεπτικά συτατικά όπως επιπλέον βιταμίνη D, ασβέστιο κλπ που εξωγενώς έχουν προστεθεί
Το “παιδικό” γιαούρτι είναι παράγωγο του κλασσικού γιαουρτιού. Εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά, όμως από την άλλη προάγει την προτίμηση και τη συνήθεια στη γλυκιά γεύση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ανάγνωση των συστατικών, γιατί για παράδειγμα η κατανάλωση “παιδικού” γιαουρτιού με δημητριακά ή με φαριν λακτέ δεν ενδείκνειται σε παιδιά με δυσανεξία στη γλουτένη ή σε μωρά μικρότερα των 6 μηνών. Επίσης, προσπαθούμε να αναγνωρίζουμε τα συστατικά της ετικέτας και να προτιμούμε φυσικά συστατικά. Οι χρωστικές μπορεί να είναι κατάλληλες για χρήση σε τρόφιμα, αλλά θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγονται.
Από την άλλη και τα δύο είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνης D. Επίσης, περιέχουν τα απαραιτητα καλά βακτήρια γα την καλή λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του. Έχουν χαμηλή περιέκτικοτητα σε λακτόζη και έτσι μπορούν να καταναλωθούν και από παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για παιδιά σε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αφού τα περισσότερα παιδικά γιαουρτάκια έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα αγελάδος. Τέλος, το όξινο περιβάλλον και των δυο, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Το κατσικίσιο γιαούρτι είναι πιο κοντά στη μεσογειακή καταγωγή μας, όμως έχει πιο έντονη γεύση και μυρωδιά. Διατροφικά δεν έχει μεγάλες διαφορές από το αγελαδινό. Θεωρείται πιο "αγνό", αφού δεν έχουμε συνδυάσει την εκτροφή αιγοπροβάτων με τη βιομηχανοποίηση, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Η αύξηση ζήτησης κατσικίσιου γάλακτος δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιες επιπτώσεις θα έχει στην παραγωγή και στην ποιότητα του κατσικίσιου γάλακτος.
Είναι σημαντικό το παιδί να έρχεται σε επαφή με καινούριες και διαφορετικές γεύσεις και να επιλέγουμε τα πιο φυσικά προϊόντα. Για αυτό δοκιμάζουμε πρώτα το κλασικό γιαούρτι. Μπορεί σε εμάς τους ενήλικες να φαίνεται ξινό, όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα παιδιά μπορεί να έχουν από τη φύση προτίμηση στη γλυκιά γεύση, όμως στην ηλικία της εισαγωγής τροφίμων, δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τη γλυκιά γεύση. Παρ΄όλα αυτά αν θέλουμε να προσθέσουμε γλυκύτητα στο απλό γιαούρτι, μπορούμε να πολτοποιήσουμε μήλο ή μπανάνα ή να βάλουμε ακόμα και λίγο πετιμέζι (όχι μέλι σε παιδιά μικρότερα του έτους). Για τα μεγαλύτερα παιδιά οι επιλογές που έχουμε για να “στολίσουμε” το γιαούρτι είναι ατελείωτες. Αν το μικρό μας αρνείται πεισματικά, δοκιμάζουμε κάποιο smoothie με φρούτα και φυσικά συστατικά, χωρίς χρωστικές.
Έτσι και αλλιώς όποια επιλογή και αν κάνουμε, προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας και αυτό είναι το σημαντικότερο.