Υπέρβαρη και έγκυος; Ώρα για ένα νέο ξεκίνημα!
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία εμπειρία ζωής για όλες τις γυναίκες και μία ευκαιρία να κάνεις ένα νέο πιο υγιεινό ξεκίνημα στη ζωή.
 

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία περίοδος μεγάλων συγκινήσεων για τη γυναίκα. Είναι παράλληλα και μία περίοδος μεγάλων αλλαγών για το γυναικείο σώμα. Η μικρή ζωή που μεγαλώνει μέσα στη μήτρα είναι ένα θαύμα που προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές διαδικασίες σημαντικές, για τις οποίες η φύση έχει σοφά προβλέψει.

 

Κάποιες γυναίκες (όλο και περισσότερες) ξεκινάνε μία εγκυμοσύνη με αρκετά παραπανίσια κιλά. Η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει τις γυναίκες να χάνουν το περιττό βάρος πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Ακόμα και μία απώλεια μικρή, της τάξης του 5-7% του σωματικού μας βάρους (ή περίπου 5-10 κιλά) μπορεί να ανακουφίσει τον οργανισμό πριν από μία εγκυμοσύνη και να επιδράσει θετικά. Ο λόγος που οι επίσημες οδηγίες προτείνουν την απώλεια του βάρους πριν την εγκυμοσύνη είναι ότι τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν την πιθανότητα των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα πορίσματα των ερευνών η παχυσαρκία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την έκβαση της κύησης:

  • Εμφάνισης διαβήτη κυήσεως
  • Εμφάνισης προεκλαμψίας (υψηλή πίεση κατά την κύηση)
  • Αυξημένος κίνδυνος προωρότητας, μακροσωμίας και ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο
  • Αυξημένη πιθανότητα τοκετού με καισαρική

Αλλά και για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, η παχυσαρκία κατά την κύηση ενέχει τον κίνδυνο:

  • Εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία,
  • Εμφάνισης παιδικού άσθματος και ινσουλινοαντίστασης αργότερα στη ζωή.

Παρόλο που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, οι περισσότερες εγκυμοσύνες θα είναι χωρίς επιπλοκές και οι περισσότερες γυναίκες θα φέρουν στον κόσμο υγιέστατα μωράκια. Ειδικότερα δε, αν τα ραντεβού με το γιατρό τηρούνται με συνέπεια.

 

Τι μπορείς να κάνεις αν ξεκινάς την εγκυμοσύνη με αρκετά κιλά;

 

 

  1. Άσκηση: Η άσκηση είναι σημαντική για όλες τις εγκύους. Αν δε γυμναζόσουν πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αρχίσεις σταδιακά. Ο στόχος είναι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης αρκετές φορές την εβδομάδα. Τι σημαίνει «μέτριας έντασης»; Θα πρέπει κατά τη διάρκεια της άσκησης να είσαι σε θέση να πιάσεις κουβέντα (να μη λαχανιάζεις). Το πρόγραμμα της άσκησης θα πρέπει να είναι ασφαλές και πάντα να εγκρίνεται από τον υπεύθυνο ιατρό.



  2. Ισορροπημένη διατροφή: Σε κάθε εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να ακολουθεις μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, πλήρη σε θρεπτικά συστατικά. Το έμβρυο τρέφεται από τον οργανισμό της μητέρας και η μητέρα πρέπει να τρέφεται σωστά.

    Είναι σημαντικό:

    - να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα,
    - να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης, τηγανητών και επεξεργασμένων τροφίμων,
    - να καταναλώνεις ποικιλία φρούτων και λαχανικών,
    - να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυλικό οξύ (σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια)  και βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά κλπ). Οι δύο αυτές βιταμίνες φαίνεται ότι είναι σημαντικές για την έγκυο και ταυτόχρονα είναι σε χαμηλά επίπεδα στα παχύσαρκα άτομα. Ο γιατρός σου ίσως σου συστήσει συμπληρώματα.


    Η περίοδος της εγκυμοσύνης και ο ερχομός του παιδιού στην οικογένεια είναι ένα καλό κίνητρο για να αλλάξεις μια και για πάντα τον τρόπο διατροφής σου.

  3. Συνιστώμενη αύξηση βάρους: Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε συνιστάται. Αντίθετα υπάρχει συνιστώμενη πρόσληψη βάρους ανάλογα με το βάρος μίας γυναίκας. Για τις υπέρβαρες γυναίκες, η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 5-10 κιλά. Παρολαυτά αν έχεις πάρει βάρος λιγότερο από το συνιστώμενο αλλά το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά, δε χρειάζεται να φας περισσότερο για να φτάσεις τη συνιστώμενη πρόσληψη βάρους.

  4. Διατροφή μετά τον τοκετό: Μετά τον τοκετό, ο θηλασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διατροφής για το μωρό αλλά βοηθάει επίσης και στη γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Συνέχισε τις καλές διατροφικές συνήθειες που απέκτησες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνέχισε την άσκηση.

Η εγκυμοσύνη είναι μία εξαιρετική στιγμή στη ζωή μίας γυναίκας. Αλλαγές, σχέδια, όνειρα! Σκέφτεσαι από τώρα πώς θα κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου! Θυμήσου, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είσαι εσύ το πρότυπό του. Είναι ευκαιρία να του μάθεις να τρέφεται σωστά για μια ζωή μέσα από το παράδειγμά σου. Χωρίς άγχος, κάνε από τώρα τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής  σου για εσένα και το μικρό ανθρωπάκι που κουβαλάς μέσα σου.

Μπορεί να είναι η αρχή για μία καλύτερη ζωή για μια ζωή.

πηγές:

https://www.nice.org.uk/guidance/ph27/chapter/2-Public-health-need-and-practice

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/overweight-pregnant.aspx

https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq182.pdf?dmc=1&ts=20161121T0328111954

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή