Οι διαιτολόγοι επιμένουμε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όμως αυτό κάποιους γονείς τους αγχώνει. Πόσο είναι η κατάλληλη μερίδα λαχανικών για ένα μικρό παιδι;
Η μερίδα λαχανικών για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι μόλις 1 κουταλιά σούπας για κάθε χρόνο της ζωής του, μέχρι τα 5.
Για παράδειγμα για ένα παιδάκι 3 ετών η μερίδα λαχανικών είναι
3 έτη Χ 1κ.σούπας = 3κ.σούπας λαχανικών/ μερίδα. Καταναλώνοντας 3κ.σούπας λαχανικών 2-3 φορές/ ημέρα έχει καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του.
Μερικά κόλπα για να “πουλήσουμε” τα λαχανικά στα παιδιά:
- Φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο. Χώρος μπορεί να βρεθεί παντού. Σκοπός δεν είναι να γίνουμε μεγάλοι καλλιεργητές, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να παρατηρήσει τον κύκλο της ζωής κάποιου λαχανικού και να είναι υπεύθυνο για αυτό.
- Προσθέτουμε αλεσμένα ή τριμμένα λαχανικά σε αγαπημένα τους φαγητά. Τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια γίνονται πολύ αφράτα όταν περιέχουν κολοκύθι, ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά και το κοκκινιστό πιο γλυκό όταν περιέχει καρότο. Επίσης ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα κέικ καρότου σε μικρά φορμακια των muffins;
- Φτιάχνουμε την αγαπημένη κόκκινη σάλτσα των παιδιών για τα μακαρόνια ή την πίτσα, και την εμπλουτίζουμε με λαχανικά που μπορούμε να έχουμε πολτοποιήσει.
- Προσφέρουμε τα λαχανικά σαν πρόχειρο σνακ. Τα κόβουμε σε στικς και τα τοποθετούμε σε εμφανές μέρος, χωρίς όμως να προσφέρουμε κάτι άλλο παράλληλα. Δίνουμε το καλό παράδειγμα και καταναλώνουμε και εμείς, χωρίς όμως να σχολιάζουμε ή να παρακαλάμε ή να κάνουμε κήρυγμα για την αξία των λαχανικών.
- Χρησιμοποιούμε κουπατ για να τα κόψουμε σε όμορφα σχεδιάκια. Επίσης στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλές ιδέες για να φτιάξουμε “παιχνιδιάρικα” πιάτα λαχανικών.
- Μαγειρεύουμε τα λαχανικά. Είναι πιο μαλακά και πολλές φορές γίνονται και πιο γλυκά, άρα με πιο ευχάριστη γεύση.
- Καλούμε φίλους στο σπίτι. Τα παιδιά παραδειγματίζονται και μιμούνται. Επίσης όταν πεινάσουν κατά τη διάρκεια τού παιχνιδιού, οι άμυνές τους πέφτουν.
Είμαστε υπομονετικοί αλλά σταθεροί. Μπορεί να μας πάρει πολύ χρόνο πριν καταφέρουμε κάτι αξιόλογο. Δεν απογοητευόμαστε, συνεχίζουμε να προσφέρουμε ποικιλία λαχανικών και να είμαστε ουδέτεροι. Με τις φωνές και το αρνητικό κλίμα κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.