Αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια από την εποχή που εμείς οι μαμάδες του Nutrischool, θηλάζαμε τα μικρά μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ξεχνιούνται.
Ο θηλασμός συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δίψας και πείνας. Η δίψα όμως είναι πρωταρχικό. Είναι πολύ σημαντικό να την ικανοποιούμε εγκαίρως, αφού ο οργανισμός όταν χρειάζεται νερό και δεν το λαμβάνει, τότε στέλνει ακόμα πιο έντονο αίσθημα πείνας, για να πάρει νερό από την τροφή. Το καλοκαίρι αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αφού χάνουμε νερό και από τον ιδρώτα.
Εμείς σε αυτό το άρθρο, φτιάξαμε μια λίστα με τα ροφήματα που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα κατά την περίοδο του θηλασμού.
- Νερό, πολύ νερό.Μετά από κάθε θηλασμό 1 μεγάλο ποτήρι νερό. Το βάζουμε δίπλα μας για να μην το ξεχνάμε. Είναι επιλογή μας αν θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο με σχέδια παγούρι ή ένα απλό ποτήρι. Το θέμα είναι να μην παραμελούμε το νερό.
- Νερό με σταγόνες λεμονιού, για όλες εκείνες που δεν αγαπούν τη γεύση του νερού. Προσθέτουμε σταγόνες χυμού φρούτων για να δώσουμε γεύση στο νερό. Επίσης, ένα φίλτρο νερού, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την γεύση και την οσμή του νερού.
- Χυμούς φρούτων. Προσοχή όμως στο πορτοκάλι, γιατί ανήκει στα αλλεργιογόνα. Ωραία ιδέα είναι ο χυμός μήλου. Αν δεν είναι φρέσκος χυμός, προτιμούμε ένα χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αποφεύγοντας όμως όσους έχουν γλυκαντικά.
- Χυμός λαχανικών. Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τον αποχυμωτή. Οι χυμοί λαχανικών ή και οι ανάμεικτοι φρούτων και λαχανικών προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες και αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την καλή υγεία της μαμάς και του μωρού. Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών μας δίνουν και ενέργεια. Ανάλογα λοιπόν και με την ποσότητα που θα τους καταναλώσουμε, πρέπει να έχουμε στο νου μας, πως κάποιες φορές μπορεί να αποτελούν γεύμα και όχι ένα απλό ποτήρι νερού.
- Αφεψήματα με μάραθο και γλυκάνισο, σκέτα ή με λίγο μέλι. Βοηθούν και στην παραγωγή γάλακτος και στο εντεράκι της μαμάς και του μωρού. Αυτά τα αφεψήματα είναι ιδανικά και για όσους έχουν ευερέθιστο έντερο και γενικά δύστροπο έντερο.
- Ανθρακούχο νερό. Δεν έχει καφεΐνη, δεν έχει χημικά, δεν έχει ζάχαρη. Είναι νερό που αφρίζει και άρα μπορεί να ξεγελάσει την όρεξή μας για αναψυκτικό. Σίγουρα πάντως οι φυσαλίδες δεν περνούν στο μητρικό γάλα.
- Μπύρα χωρίς αλκοόλ. Η μαγιά μπύρας βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος σε αντίθεση με το αλκοόλ που αφυδατώνει. Καλό είναι όμως να καταναλώνεται με μέτρο αφού έχει αρκετές θερμίδες!
- Καφέ. 1 φλιτζάνι καφέ ή αλλιώς μια δόση espresso μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα καθημερινά. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση του μετά το μεσημέρι, αφού η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ύπνου του μικρού μας.
Η μαμά που θηλάζει παράγει περίπου 1 λίτρο γάλα την ημέρα. Αυτό το υγρό πρέπει να αναπληρώνεται για να διατηρείται η παραγωγή γάλατος και να είναι και η μαμά καλά. Η αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο και νευρικότητα. Αν στα συμπτώματα της αφυδάτωσης προσθέσουμε και το κοκτέιλ ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα της θηλάζουσας, τότε μπορεί να έχουμε έναν "εκρηκτικό" συνδυασμό. Προσέχουμε λοιπόν, την καλή μας ενυδάτωση.