Το μητρικό γάλα είναι η φυσική εξατομικευμένη επιλογή για τα μωρά. Είναι εξατομικευμένη γιατί ακολουθεί τις ανάγκες του βρέφους. Αυτό σημαίνει πως η ίδια μαμά, παράγει «διαφορετικό» γάλα, για το πρόωρο μωρό της, για το τελειόμηνο φυσιολογικού βάρους μωρό και για το άρρωστο με πυρετό βρέφος της.
Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι στο μέγιστο την πρώτη εβδομάδα ζωής του νεογνού και μετά σταδιακά μειώνεται στα τελειόμηνα βρέφη, ενώ στα πρόωρα, παραμένει σταθερά αυξημένη για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτά τα λιπαρά οξέα χρειάζονται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων.
Το μητρικό γάλα ακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης του βρέφους και την ηλικία του.
Η σύσταση αλλάζει καθώς περνάει ο καιρός, και έρχεται η στιγμή που εισέρχονται και άλλες τροφές. Πράγματι, η σύσταση του μητρικού γάλακτος σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες Β6 και C, μειώνεται μετά τους πρώτους 7 μήνες. Αυτή η μείωση ακολουθεί τη μειωμένη ζήτηση, λόγω και της κατανάλωσης στερεών τροφών. Επίσης η σύσταση σε ολιγοσακχαρίτες μειώνεται, ενώ η περιεκτικότητα σε λακτόζη αυξάνεται σταδιακά από την πρώτη εβδομάδα στους 3 μήνες.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται πολύ ειδικά για τους περισσότερους. Ο λόγος που αναφέρονται είναι για να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά πως ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΧΕΙ «ΔΥΝΑΜΙΚΗ» ΣΥΣΤΑΣΗ. Μεταβάλλεται ακολουθώντας τις ανάγκες του βρέφους και είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη για τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες.
Μετά τους 6 μήνες:
- δεν χαλάει,
- δεν γίνεται νερό,
- δεν είναι άχρηστο ή περιττό.
Είναι απλά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. Κατάλληλα και φυσικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του βρέφους που εμπλουτίζει τη διατροφή του με άλλες τροφές.
Ας σκεφτούμε, πως τόσα χρόνια στα εργαστήρια, προσπαθούμε να μιμηθούμε τη φύση. Ακόμα και τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου, αλλάζουν σύσταση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (0-6, 6-12, 12+). Είναι κρίμα λοιπόν, να ακούγεται από επιστήμονες υγείας η άποψη πως το μητρικό γάλα μετά το 6μηνο δεν έχει κάτι να προσφέρει στο βρέφος και είναι απλά προσωπική επιλογή της μαμάς αν θα συνεχίσει το θηλασμό.
Είναι προσωπική επιλογή της μαμάς αν θα συνεχίσει το θηλασμό ή ακόμα και αν θα τον ξεκινήσει, όμως πρέπει να είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ, μετά από ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και όχι παραπλάνηση.
Βιβλιογραφία:
- Luukkainen P, Salo MK, Nikkari T. Changes in the fatty acid composition of preterm and term human milk from 1 week to 6 months of lactation. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1994 Apr;18(3):355-60.
- Coppa GV, Gabrielli O, Pierani P, Catassi C, Carlucci A, Giorgi PL. Changes in carbohydrate composition in human milk over 4 months of lactation.Pediatrics. 1993 Mar;91(3):637-41.
- Karra MV, Udipi SA, Kirksey A, Roepke JL. Changes in specific nutrients in breast milk during extended lactation. Am J Clin Nutr. 1986 Apr;43(4):495-503.