Το μωράκι σου έφτασε σε ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει να τρώει. Μπορεί και κάθεται, στηρίζει το κεφαλάκι του και σε κοιτάει επίμονα γεμάτο απορία, όταν σε βλέπει να χρησιμοποιείς το κουτάλι ή το πιρούνι.
Το συζητάς με τον παιδίατρο και ξεκινάς σιγά σιγά «τα αλεσμένα». Μία καινούρια φάση στη ζωή σου ως γονιός ξεκινάει. Το τάισμα, το φαγητό του μωρού. Τι να του δώσεις;
Γενικές οδηγίες για τα αλεσμένα γεύματά του
- Μην ξεχάσεις να ελέγξεις τη θερμοκρασία του γεύματος! Απλό και κατανοητό, βέβαια, είναι όμως ένα πολύ συχνό λάθος. Ο βλεννογόνος του στόματος είναι πολύ ευαίσθητος ακόμα και είναι πολύ εύκολο να πάθει το μωράκι έγκαυμα. Αλλά ακόμα και αν το γλιτώσεις, σκέψου ότι είναι μία νέα εμπειρία για το μωρό σου και πρέπει να είναι πολύ ευχάριστη για να την αγαπήσει. Το φαγητό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρό για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο για το μωράκι.
- Ευχάριστο φαγητό, δε σημαίνει αλατισμένο φαγητό. Μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις έστω και ελάχιστο αλάτι – ή ζάχαρη – στο φαγητό του. Για το μωρό αυτή η νέα τροφή είναι ούτως ή άλλως μία νέα γεύση, ένα νέο άρωμα. Δε χρειάζεται να το «νοστιμίσεις» ακόμα παραπάνω.
- Ξεκίνησε με πολύ μικρές ποσότητες. Μην ξεχνάς ότι το στομαχάκι του είναι όσο η μπουνίτσα του. Δε χρειάζεται να φάει παραπάνω. Τα παιδιά είναι προικισμένα με την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού. Δώσε του όσο φαγάκι ζητήσει και σταμάτησε, όταν εκείνο σου υποδείξει.
- Πρόσεξε την υγιεινή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Το ανοσοποιητικό των μωρών είναι πολύ ανώριμο ακόμα και είναι πολύ ευάλωτα στα μικρόβια. Φρόντισε να χειρίζεσαι σε διαφορετικά σημεία τα ωμά ζωικά προϊόντα και σε διαφορετικά σημεία τα φρέσκα. Πλύνε καλά τα χέρια σου και τον πάγκο της κουζίνας. Βράσε καλά το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι. Τοποθέτησε αμέσως το φαγητό που δε θα καταναλωθεί εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο. Η ώρα που το φαγητό μένει εκτός ψύξης είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 ημέρες.
- Όσο κι αν ανυπομονείς να μάθει νέες γεύσεις, πρέπει να περιμένεις μέχρι να εισάγεις μερικά τρόφιμα. Αυτά είναι: οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι, τα μαλακά ή μη παστεριωμένα τυριά, το μέλι, τα μαλάκια και τα ψάρια που μπορεί να είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα.
Με ποιες τροφές να ξεκινήσω;
Συνήθως ξεκινάμε με φρούτα και λαχανικά. Το καρότο, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα,ο αρακάς, το μπρόκολο, το κολοκυθάκι, η πατάτα, το μήλο, το αχλάδι είναι όλα ασφαλείς πρώτες επιλογές. Μην ξεχάσεις ότι πρέπει να τα εισάγεις σιγά σιγά για να διαπιστώσεις τυχόν δυσανεξίες ή αλλεργίες. Αν η τελική υφή τους δεν είναι η κατάλληλη, μπορείς να τα αναμίξεις με λίγο από το γάλα που πίνει το μωρό σου.
Μετά μπορείς να εισάγεις το κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα όσπρια και όλα τα υπόλοιπα.
Οι έρευνες σχετικά με τις αλλεργίες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς έρχεται το μωράκι σε επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει αλλεργίες. Αν έχετε σοβαρό ιστορικό με τροφικές αλλεργίες, συζήτησέ το με τον παιδίατρό σου.
Μετά τις πρώτες εβδομάδες ξέμεινα από ιδέες. Τι να του φτιάξω;
Γενικά, προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς όλα τα λαχανικά εποχής σε όλες τις κρέμες του. Είναι καλό να μάθει σε διαφορετικές γεύσεις. Μπορείς να εναλλάσσεις τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα κρεατικά που χρησιμοποιείς. Μπορείς, επίσης, να εναλλάσσεις και την πηγή των λιπαρών (πχ. μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ή αβοκάντο).
Δες μερικές ιδέες για κρέμες
- Καρότο – πατάτα – κολοκυθάκι (ή κολοκύθα ανάλογα με την εποχή)
- Κολοκυθάκι – αρακάς – λίγη βρώμη
- Γλυκοπατάτα – καρότο
- Κολοκύθα – σκόρδο – λίγο γάλα
- Σελινόριζα – πατάτα – μήλο
- Παντζάρι – πατάτα (δοκίμασε να κάνεις δίχρωμη κρέμα. Ανακάτωσέ τα πρόχειρα με ένα κουταλάκι σα να στροβιλίζονται μεταξύ τους)
- Ριζότο κολοκύθας – πράσο – καρότο
- Ριζότο κολοκύθι – αρακάς
- Φασολάκια – μανιτάρια – καρότο – ντομάτα
- Παντζάρι – κολοκύθα – κινόα
- Βρασμένο καροτάκι με χούμους
- Κουνουπίδι – τυρί – λίγο γάλα
- Αβοκάντο – αγγούρι – λίγο κύμινο
- Ψάρι – σελινόριζα – καρότο – πατάτα
- Ψάρι – κουνουπίδι – πατάτα
- Ψάρι – αρακάς – πατάτα – λίγο βούτυρο αγελάδας
- Κοτόπουλο - αρακάς – καρότο
- Γαλοπούλα – πατάτα – μήλο – καρότο
- Μοσχάρι – ζυμαρικό – ντομάτα – καρότο
- Κατσικάκι – γλυκοπατάτα – καρότο
- Κόκκινη φακή – γλυκοπατάτα – κρεμμύδι
- Φακή – ντομάτα – κρεμμύδι – καρότο – πατάτα
- Ρεβίθια – καρότο – κουρκουμάς
… αλλά και «γλυκές» γεύσεις
- Πουρές μήλου ή αχλαδιού (μπορείς να προσθέσεις λίγη βρώμη)
- Αβοκάντο – μπανάνα mix
- Παντζάρι – μήλο
- Smoothie μπανάνα – αχλάδι
- Ρυζόγαλο
Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, αρκεί λίγη φαντασία και δημιουργικότητα. Μπορείς να προσθέσεις μικρή ποσότητα βοτάνων ή μπαχαρικών για να τα κάνεις πιο ενδιαφέροντα. Το μυστικό είναι να προσφέρεις γεύσεις, χρώματα και αρώματα που θα αρχίσουν να κεντρίζουν την περιέργεια στο μωράκι.