Η χημική του ονομασία είναι χλωριούχο νάτριο. Υπάρχει θαλασσινό και ορυκτό, ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Το θαλασσινό αλάτι είναι εξαιρετική πηγή ιωδίου, απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Η ΣΗΠ αλατιού σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1κουτ.γλυκού για τους ενήλικες και 1/2 κουτ.γλυκού για τα παιδιά.
Οι βιταμίνες E, C και το β-καροτένιο θεωρούνται αντιοξειδωτικά γιατί προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, η οποία ευθύνεται για πολλές ασθένειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες καθώς και σε άλλα "φυτοχημικά συστατικά" που έχουν αντικαρκινική δράση.
Απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για δυνατά κόκαλα και γερά δόντια. Επίσης απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών και της καρδιάς, και με σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, στα αμύγδαλα και στα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο.