Γνωρίζουμε τις υπερτροφές της ελληνικής φύσης.
- Ελαιόλαδο: Αποτελεί την κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το νευρικό και καρδιαγγειακό μας σύστημα. Πλούσιο, όμως, και σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και πολυφαινόλες, έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι φάρμακο για το γαστρεντερικό μας και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Όμως προσοχή! Κάθε κουταλιά ελαιόλαδο προσδίδει 135 θερμίδες. Γι’ αυτό το προσθέτουμε με σύνεση.
- Βότανα και χόρτα: Η ελληνική ύπαιθρος είναι πλούσια σε βότανα και χόρτα, όπως το τσάι του βουνού, το δίκταμο, το χαμομήλι, το θυμαρι, η ρίγανη, τα άγρια χόρτα κλπ. Όλα, το καθένα με τις ξεχωριστές του ιδιότητες, έχουν υπάρξει αναντικατάστατα στο ¨φαρμακείο¨ της Ελληνίδας μαμάς χρόνια τώρα.
- Κρόκος Κοζάνης: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και Β12, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένια, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι ευεργετικός για το στομάχι, τα μάτια, τα νεφρά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι οι κροκίνες που περιέχει μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.
- Μέλι: Είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες αλλά και την αντικαρκινική του αξία.
- Φασόλια: Τα φασόλια, όπως και τα άλλα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες Β και Ε, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Φτιάχνουμε σούπες, σαλάτες ή dipαπό όσπρια και τα συνοδεύουμε με ρύζι για να δώσουμε στο παιδί μας ένα υψηλής θρεπτικής αξίας πιάτο. Τα βάζουμε στο πιάτο μας 2 φορές την εβδομάδα ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό.
- Χαρούπι: Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α και Β, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας, καταπολεμά το βήχα και είναι ευεργετικό για το έντερό μας. Η γεύση αλλά και το χρώμα του χαρουπάλευρου μας θυμίζει τη σοκολάτα κι έτσι μπορούμε να το προσθέσουμε στα γλυκά μας μαζί με το κακάο ή αντ’ αυτού. Το χαρουπόμελο μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, προσδίδοντας στη μαγειρική μας γλύκα αλλά και τη διατροφική του αξία.
- Σπόροι και ξηροί καρποί: Τα καλά λιπαρά που περιέχουν βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, ενώ το φιστίκι Αιγίνης προστατεύει την υγεία των ματιών, του δέρματος, των μαλλιών και των νεύρων. Τα τρώμε, όμως, με μέτρο. Καμιά δεκαριά ξηροί καρποί ή 1 μικρή χούφτα είναι αρκετά.
- Βρώμη: Οι καλοί υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνες Β και Ε την καθιστούν κορυφαίο τρόφιμο για παιδιά και μεγάλους. Τη συνδυάζουμε με ξηρούς καρπούς, σπόρους και σταφίδες και φτιάχνουμε μούσλι για το γιαούρτι μας ή την προσθέτουμε σε μπισκότα, μπιφτέκια κλπ.
- Μαστίχα Χίου: Το δάκρυ του μαστιχόδεντρου είναι ευεργετικό για το πεπτικό μας, τη στοματική μας υγεία και το δέρμα μας. Έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προστατεύει τα αγγεία μας και τα διατηρεί υγιή. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως φάρμακο για την επούλωση των πληγών του δέρματος και τη δυσπεψία.
- Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και D και πρωτεΐνες. Είναι ευεργετικό για τα οστά μας, τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας και το ανοσοποιητικό μας. Γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που εμφανίζουν μερική δυσανοχή στη λακτόζη. Τρώμε ένα γιαουρτάκι την ημέρα (σκέτο, με μέλι, τζατζίκι ή dip με λαχανικά) και επιλέγουμε αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Κορινθιακές σταφίδες: Είναι πλούσιες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Περιέχουν σελήνιο, βιταμίνες Α και Β, κάλιο και σίδηρο και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
- Ντομάτα: Τρώγεται φρέσκια σε σαλάτες ή μαγειρεμένη ως σάλτσα σε ζυμαρικά, πίτσες και λαδερά. Προσφέρει στον οργανισμό λυκοπένιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ειδικά η ντομάτα που έχει υποστεί θέρμανση (μαγείρεμα) είναι ακόμα πιο αντιοξειδωτική. Τη συνδυάζουμε με μικρή ποσότητα λιπαρών (ελαιόλαδο, αβοκάντο) για ακόμα καλύτερη απορρόφηση. Και δεν ξεχνάμε: Όσο πιο κόκκινη, τόσο καλύτερα!