7 κόλπα να μην ανέβει η ζυγαριά στις διακοπές
7 δοκιμασμένα tips για να μην ανέβει η ζυγαριά το καλοκαίρι.
 

Το καλοκαίρι και κυρίως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι περίοδος χαλάρωσης. Από τη μία, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να βάλουμε περιορισμούς. Από την άλλη, είναι κρίμα να ξεκινήσουμε το φθινόπωρο με επιπλέον βάρος. Αφιερώνουμε λοιπόν αυτό το άρθρο στις μαμάδες και στους μπαμπάδες, που είναι το παράδειγμα για τα παιδιά τους.

1. Πρωινό σαν βασιλιάς και βραδινό σαν ζητιάνος...

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό, όταν γνωρίζουμε πως τα υπόλοιπα γεύματα μας θα έχουν φθίνουσα πορεία. Πρακτικά είναι αδύνατο, γιατί συνήθως και λόγω ζέστης αλλά και για κοινωνικούς λόγους, το βραδινό γεύμα το καλοκαίρι είναι πλουσιότατο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, είμαστε εγκρατείς με το πρωινό. Ακόμα και αν το ξενοδοχείο μας παρέχει πλουσιότατο buffet, λογικά θα έχουμε αρκετές μέρες να δοκιμάσουμε την ποικιλία των εδεσμάτων. Αν τα δοκιμάσουμε και τα καταναλώσουμε σε μια μέρα, τότε αντί για την παραλία, θα ψάχνουμε καναπέ ή κρεβάτι για να "χωνέψουμε" με την ησυχία μας.

2. Snacks παραλίας.
Τα φρούτα μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια αλλά και νερό, για το 3ωρο που συνήθως είμαστε στην παραλία. Επίσης περιορίζουμε τις "άχρηστες" θερμίδες παραλίας, όπως είναι τα κρακεράκια, τοστ κλπ.

3. Καφές & αναψυκτικά.

Προτιμούμε αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Στα αναψυκτικά ανήκει και το παγωμένο τσάι. Επίσης, όλα τα ροφήματα καφέ δεν είναι ίδια. Ο Freddo espresso είναι λιτός, μπροστά σε έναν Freddo capuccino με πλούσιο αφρόγαλα και "πτωχότατος" μπροστά σε έναν Freddoccino, ο οποίος είναι ισοδύναμος με ένα αρκετά πλούσιο γεύμα.

4. Φρούτα

Έχουν θερμίδες, αλλά και πολύ νερό και φυτικές ίνες. Προσέχουμε μόνο την ποσότητα την οποία καταναλώνουμε, γιατί μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε. Ακόμα και ένα φρούτο, αποτελεί ενδιάμεσο γεύμα και είναι υπολογίσιμο.

5. Μπύρα...

Είναι ξεδιψαστική σίγουρα. Όμως δεν είναι ΝΕΡΟ. Το μειονέκτημά της είναι πως καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, γιατί σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα. Προτιμούμε να μην τη συνοδεύουμε με πατατάκια.

6. Το πιάτο μου...

Βασικός κανόνας είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ το γεύμα μας να χωράει σε ένα πιάτο. Μαθαίνουμε λοιπόν, από νωρίς τα παιδιά μας να μοιράζονται τη μερίδα τους. Η μέση μερίδα της ελληνικής ταβέρνας είναι αρκετή για τη μαμά και ένα αρκετά μικρό παιδί (μέχρι 5 ετών). Αν το καμάρι μας θέλει τη δικιά του μερίδα, τότε ίσως είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρώσει το γεύμα του και να φάμε μετά και εμείς αυτό που θα έχει περισσέψει. Είναι κρίμα να πετάμε φαγητό, αλλά κρίμα είναι να φορτωνόμαστε και το περίσσευμα των παιδιών, μετά τη δική μας μερίδα.

 7. 1,2,3...

Φυσικά και είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάνουμε γυμναστική στην παραλία ή κολύμπι, όταν παράλληλα προσέχουμε τα παιδιά μας. Μπορούμε όμως να παίξουμε ρακέτες μαζί τους ή την ώρα που εκείνα πλατσουρίζουν, εμείς παράλληλα, κάτω από το νερό, τελείως "μυστικά", μπορούμε να κάνουμε άρσεις ποδιών, προσπαθώντας να πλησιάσουμε τα πόδια μας στον κορμό μας ή μπορούμε να κάνουμε ψαλιδάκια. Αριθμός επαναλήψεων δεν υπάρχει. Το θέμα είναι να κινητοποιηθούμε και να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε τη θάλασσα, τον ήλιο και τις διακοπές μας.

Καλές Διακοπές...

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή