Το παντζάρι είναι μία τροφή πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φυλικό οξύ. Επίσης, περιέχει νιτρικά και αντιοξειδωτικές ουσίες - κυρίως β-κυανίνη (που είναι υπεύθυνη για το βαθύ κόκκινο χρώμα του). Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (2,8gr / 100gr) με αποτέλεσμα να διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου.
Από πολλούς θεωρείται παχυντικό αλλά περιέχει μόνο 43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση παντζαριού είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, αυξάνει την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδιαίτερα σε άτομα απροπόνητα ή μέτρια προπονημένα (αλλά όχι τόσο σε αθλητές υψηλού επιπέδου).
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει τη ροή αίματος στα εγκεφαλικά κύτταρα και άρα να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
πηγή: www.nhs.uk