Η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται και λαμβάνει υπόψη της όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Μελετάει την επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των φυτοφαρμάκων, της βιομηχανοποίησης της τροφής, των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία μας. Αντιμετωπίζει την πείνα, την οικονομική κρίση. Ερευνά τους παράγοντες που προκαλούν αύξηση της παχυσαρκίας και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις της διατροφής έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς. Δίαιτες χαμηλές σε λίπος και δίαιτες χαμηλές σε ζάχαρη. Δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφίμων (σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζωικά τρόφιμα κλπ).
Στην εποχή της υπερπληροφόρησης, διαβάζεις πολλά και ακούς πολλά και τελικά μπερδεύεσαι. Μία δίαιτα, όμως, μπορεί να είναι το φάρμακο κάποιου και το δηλητήριο κάποιου άλλου.
Φαντάσου έναν άνθρωπο που λατρεύει το κρέας. Πώς είναι δυνατόν να ακολουθήσει μία χορτοφαγική δίαιτα; Κάποιος με οικονομικά προβλήματα, μπορεί να ακολουθήσει μία διατροφή με νέα, βιολογικά και ακριβά τρόφιμα; Και για πόσο καιρό; Κάποιος που είναι μυημένος στη γαστρονομία και απολαμβάνει την ποικιλία στη διατροφή του, μπορεί να κάνει μία δίαιτα Ducan και για πόσο καιρό; Και φυσικά είναι και τα προβλήματα υγείας και οι ιδιαιτερότητες στην υγεία του καθενός.
Αν μελετήσουμε προσεκτικά, όλες οι παραπάνω δίαιτες έχουν μερικά κοινά στοιχεία. Μας προτρέπουν :
- Να επιλέγουμε ποιοτικές τροφές, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες και με λιγότερα συντηρητικά και χρωστικές.
- Να ελέγχουμε την ποσότητα. Να τρώμε όσο χρειάζεται το σώμα μας και όχι περισσότερο.
- Να φροντίζουμε να ενυδατώνουμε σωστά το σώμα μας.
- Να βρισκόμαστε κοντά στη φύση και
- Να ασκούμαστε.
Να τρώμε σωστά για να είμαστε υγιείς και να αισθανόμαστε όμορφα.
Το ερώτημα παραμένει. Τελικά ποιο τρόπο διατροφής θα επιλέξεις για σένα και την οικογένειά σου;
Διατροφή με χαμηλά λιπαρά;
Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φτωχή σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Επομένως, είναι σημαντικό να διαβάζεις τι γράφουν οι ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, για να προτιμάς τα τρόφιμα που είναι σύμφωνα με τις παραπάνω συστάσεις. Επίσης, καλό είναι να μαγειρεύεις με ελαιόλαδο και να προτιμάς τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η ελιά, τα ψάρια. Επέλεξε άπαχες πρωτεΐνες και αφαίρεσε το ορατό λίπος από τα κρέατα. Προτίμησε τα βραστά, ατμού ή μαγειρευτά και απέφυγε τα τηγανητά. Νοστίμησε τις σαλάτες σου με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς παρά με dressings και κρουτόν. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τα καλά λιπαρά για να αναπτυχθούν σωστά.
Διατροφή με χαμηλά σάκχαρα;
Τα σάκχαρα στην τροφή μπορεί να είναι φυσικά (στο γάλα, το γιαούρτι, τα φρούτα) ή πρόσθετα (στα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά, τα ροφήματα με ζάχαρη). Προτίμησε τα φυσικά σάκχαρα και απέφυγε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα. Άφησε τα γλυκά για ιδιαίτερες περιστάσεις και μην καταναλώνεις αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα. Το νερό, τα βότανα, ένας φυσικός χυμός και το γάλα είναι καλύτερα ροφήματα. Πρόσφερε φρούτο για επιδόρπιο ή σνακ. Προτίμησε ένα φυσικό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και απέφυγε τα επιδόρπια γιαουρτιού που έχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Με τη γνώση έρχεται η επιλογή.
Πολλές οι μεταβλητές στην εξίσωση. Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από έγκυρες πηγές ή ειδικούς πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε διατροφής. Κάθε διαφορετικός τρόπος διατροφής έχει θετικά, ενδείξεις και αντενδείξεις για την υγεία. Βελτίωσε τη διατροφή της οικογένειάς σου, βάζοντας περισσότερα λαχανικά, φρούτα, σπόρους, όσπρια, καλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες. Προσπάθησε να κάνεις μικρά βήματα και μόνιμες αλλαγές. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη, ευχάριστη και βολική. Διαφορετικά θα είναι άλλη μία «φάση» που πέρασε και δεν ακούμπησε.