Ο αρακάς είναι ένα αμυλώδες λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και μικροθρεπτικά συστατικά.
- Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. 100 γραμμάρια αρακά περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Έτσι, φροντίζει το έντερό σου και ταυτόχρονα προκαλεί κορεσμό, μειώνοντας το τσιμπολόγημα.
- Είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης. Ένα φλυτζάνι βρασμένου αρακά έχει 8,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επειδή, όπως οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, ο αρακάς δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα, ο καλύτερος τρόπος να τον συνδυάσεις, για να έχεις πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, είναι με ρύζι. Η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε πρωτεΐνη τον κάνει πολύτιμο για όσους δεν τρώνε κρέας. Επίσης, λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.
- Είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη C, και φλαβονόλες. Ασκεί αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες. Έτσι, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου, της καρδιαγγειακής νόσου και της εκφύλισης των νευρικών κυττάρων.
- Είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Φροντίζει τα αγγεία σου προλαμβάνοντας την υπέρταση.
- Περιέχει φυλικό οξύ και σίδηρο. Είναι σημαντικός για την έγκυο αλλά και τα μικρά παιδιά.
- Οι σαπωνίνες που περιέχει ασκούν αντικαρκινική δράση.
- Ο αρακάς σου προσφέρει ενέργεια, καθώς είναι πλούσιος και σε υδατάνθρακες. Έχει όμως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς οι υδατάνθρακες αυτοί συνοδεύονται με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Δε θα τον έλεγε όμως κανείς παχυντικό, καθώς ένα φλυτζάνι αρακά δίνει μόνο 130 θερμίδες.
Υπάρχουν άτομα που θα έπρεπε να αποφεύγουν τον αρακά;
Ο αρακάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ. Επομένως, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψή του. Επίσης, ο αρακάς μπορεί να είναι επιβαρυντικός, αν έχεις ευερέθιστο έντερο, καθότι μπορεί να προκαλέσει παραγωγή αερίων, φούσκωμα και δυσφορία. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αμβλυνθούν, αν μουλιάσεις τον αρακά πριν το μαγείρεμα και αν περιορίζεσαι σε μικρές ποσότητες.
Πώς θα μαγειρέψεις τον αρακά;
Ο αρακάς μπορεί να μαγειρευτεί και να συνοδευτεί με πολλούς τρόπους. Έτσι, ακόμα και για τους πιο δύσκολους, κάποιος τρόπος πρέπει να υπάρχει για να τον αγαπήσουν.
- Κοκκινιστός ή λεμονάτος με άλλα λαχανικά (αγγινάρες, πατάτες, καρότο)
- Κοκκινιστός ή λεμονάτος με κοτόπουλο ή κρέας
- Πολτοποιημένος σαν πουρές μαζί με πατάτα
- Απλός αρακάς με λίγο βούτυρο. Μια διαφορετική απλή λύση που μπορεί να προτιμήσουν τα παιδιά που αγαπάνε τις απλές γεύσεις.
- Αρακάς με ρύζι για πλήρη πρωτεΐνη. Είναι ηπιότερο και για το έντερο.
- Με καλαμπόκι και φρέσκα λαχανικά σα σαλάτα
- Με κοφτό μακαρονάκι και λαχανικά σε μία ανοιξιάτικη σούπα.
Αν δυσκολεύεσαι να πείσεις το μικρό σου να δοκιμάσει τον αρακά, θυμίσου: Χρειάζεται υπομονή, δημιουργικότητα και μικρή ποσότητα.