5 «κανόνες» υγιεινής διατροφής που ΔΕΝ πρέπει να εφαρμόζεις στο παιδί σου.
Διαβάζεις, μαθαίνεις, εφαρμόζεις. Ή μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς;
 

Θέλεις το παιδί σου να τρέφεται υγιεινά. Γνωρίζεις ότι η παχυσαρκία στα παιδιά είναι συχνή και φροντίζεις το παιδί σου να τρώει σωστά, ώστε να είναι υγιές και να μην παχύνει. Προσπαθείς συνέχεια να ενημερώνεσαι σχετικά με το τι είναι υγιεινή διατροφή και τι όχι, ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή.

Πολλές φορές, όμως, στον αγώνα αυτό η ύπερ - πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στην  παρα – πληροφόρηση και συμβαίνει συχνά να ακολουθούμε κανόνες που δεν είναι σωστοί και δεν ωφελούν το παιδί.

Μαζέψαμε τους πιο συχνούς «κανόνες» που ΔΕΝ ισχύουν σε ένα άρθρο και σου ξηγούμε γιατί δεν πρέπει να τους ακολουθείς.

 

  1. «Αν το παιδί μου έχει μερικά παραπανίσια κιλά, πρέπει να του κόψω το βραδινό.»


Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλύτερα να απέχει κάποια ώρα το τελευταίο γεύμα από την ώρα που θα πέσει το παιδί για ύπνο. Έτσι, θα μπορέσει να κάνει ποιοτικότερο ύπνο και να ξεκουραστεί καλύτερα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να χωνέψει ένα πολύ βαρύ και λιπαρό γεύμα, οπότε το βραδινό θα έπρεπε να είναι σχετικά ελαφρύ. Παρολαυτά, το βραδινό είναι ένα πλήρες γεύμα που θα έπρεπε να περιέχει απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, πρωτεΐνες, λιπαρά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά). Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί πριν την ώρα του βραδινού έχει δαπανήσει ενέργεια σε πνευματικές (διάβασμα) ή σωματικές δραστηριότητες (αθλητισμός, ποδήλατο, παιχνίδι) και χρειάζεται να αναπληρώσει αυτήν την ενέργεια. Φυσικά, το βραδινό πρέπει να είναι ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι και βαρύ. Μία αραβική πίτα με αυγό, τυρί και λαχανικά ή λίγα μακαρόνια με ελαφριά σάλτσα, κοτόπουλο και ένα μπολάκι σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο μπορούν να είναι κάλλιστα πλήρη και θρεπτικά γεύματα. Αν θέλεις κάτι πιο γρήγορο, θα μπορούσες να του δώσεις ένα γιαούρτι με καρύδια (πρωτεΐνη και λιπαρά), βρώμη (δημητριακό), φρούτο. Δεν έχει σημασία αν θα είναι κρύο ή ζεστό, μαγειρεμένο σε πιάτο ή γρήγορο. Σημασία έχει να είναι ισορροπημένο, πλήρες, θρεπτικό και ελαφρύ. 

 

Μπορεί, βέβαια, κάποιες φορές το παιδί να σου πει ότι δεν πεινάει και ότι απλά θέλει να πιει 1 ποτήρι γάλα και να πέσει για ύπνο. Αυτό συμβαίνει. Μπορεί να έχει φάει αρκετά το απόγευμα ή να ζεσταίνεται και να του έχει κοπεί η όρεξη ή να είναι τόσο κουρασμένο που απλά θέλει να κοιμηθεί. Αυτό είναι διαφορετικό από το να του επιβάλλουμε την αποχή από το βραδινό για να χάσει κιλά. 

 

  1. «Όσο περισσότερη σαλάτα φάει, τόσο περισσότερο ωφελείται η υγεία του.»


Τα λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά, είναι πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και μετάλλων. Είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μικρών – μεγάλων. Σε ένα ισορροπημένο γεύμα τα λαχανικά έχουν πάντα τη θέση τους μαζί με τα δημητριακά και τις πρωτεΐνες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να τρώνε ποικιλία λαχανικών, ώστε να προσλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Αν είσαι από τους τυχερούς που τα παιδιά σου τρώνε εύκολα λαχανικά, θυμήσου να μην το παρακάνεις. Ένα πιάτο σαλατικά με λίγο τυρί δεν είναι ιδανική τροφή για ένα παιδί. Ούτε στην περίπτωση που προσπαθείς να το βοηθήσεις να χάσει βάρος. Το παιδί χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών που θα τα πάρει απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και όχι μόνο από τα λαχανικά. Αλλά και το εντεράκι του, παρόλο που χρειάζεται τις φυτικές ίνες, δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα πολύ μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, όπως κάνουν τα μυρικαστικά. Περίπου 1 φλυτζάνι λαχανικών ανά γεύμα είναι αρκετό για να πάρει ό,τι χρειάζεται. Κόψε, λοιπόν, 2-3 φετούλες αγγουράκι, πρόσθεσε 2-3 ντοματίνια, 2 ροδέλες καρότο, 1 φυλλαράκι μαρούλι, 1-2 ροδέλες πιπεριά και βάλε λίγο λαδάκι. Είναι έτοιμη η σαλάτα του. Μην ξεχάσεις να διαλέγεις πάντα λαχανικά εποχής και να δίνεις βάρος στην ποικιλία των λαχανικών και όχι στην ποσότητα.

 

  1. «Το παιδί γυμνάζεται, οπότε μπορεί να τρώει ό,τι θέλει.»

Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας υγείας για το παιδί. Δυναμώνει τους μυς, ενισχύει τα κόκαλα και το ανοσοποιητικό, το βοηθάει να μεγαλώσει γερό και δυνατό και να αναπτυχθεί σωστά. Όσο περισσότερο ασκείται ένα παιδί, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να τρώει «σκουπιδοτροφές» απλά και μόνο επειδή «τις καίει». Τα παιδιά που ασκούνται χρειάζονται καλή και θρεπτική τροφή όσο και τα παιδιά που δεν ασκούνται (ίσως και ακόμα περισσότερο). Το να τρώει κρουασάν και γαριδάκια επειδή ασκείται, δε θα ωφελήσει την υγεία του και την ανάπτυξή του. Όπως και κάθε άλλο παιδί, το παιδί που ασκείται, μπορεί να καταναλώνει γλυκά και λιπαρά σνακ ή σκουπιδοτροφές, κάποιες φορές, αλλά σίγουρα όχι στην καθημερινότητά του. Διαφορετικά, ίσως δε θα δεις τα κιλά να ανεβαίνουν, αλλά σίγουρα θα αποκτήσει κακές διατροφικές συνήθειες που φθείρουν την υγεία του μακροπρόθεσμα (ή και πιο βραχυπρόθεσμα!).

 

  1. «Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και χρησιμοποιούμε μόνο ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι αγαύης.»

 

Έχεις, σίγουρα, διαβάσει πόσο κακό κάνει η ζάχαρη στον οργανισμό των παιδιών (και όχι μόνο) και προσπαθείς να την ελαττώσεις. Αντικαθιστάς, λοιπόν, όλο και περισσότερο την άσπρη κοινή ζάχαρη με καστανή ή με ζάχαρη καρύδας ή με σιρόπι αγαύης, για να προστατέψεις την υγεία του παιδιού σου. Λάθος! Όποιο είδος ζάχαρης και να χρησιμοποιείς, ο στόχος είναι ένας: να μειώσεις τη συχνότητα και την ποσότητα των τροφών με οποιοδήποτε είδος ζάχαρης και να μην συνηθίσει (εθιστεί) στη γλυκιά γεύση.

 

  1. «Δε δίνω στο παιδί μακαρόνια, ψωμί, ρύζι για να μην παχύνει (ή για να χάσει βάρος).»

Τα δημητριακά είναι στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας. Αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή των παιδιών καθώς μας δίνουν ενέργεια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βέβαια, σήμερα, αν ρίξεις μία προσεκτική ματιά στις ετικέτες των τροφίμων με βάση τα δημητριακά, θα δεις ότι περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων βελτιωτικών και αρκετή ζάχαρη. Επομένως, αντί να περιορίσεις τα δημητριακά, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεις τα προϊόντα δημητριακών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και να προσπαθείς να καταναλώνετε οικογενειακώς τουλάχιστον τους μισούς από τους υδατάνθρακές σας από μη επεξεργασμένα δημητριακά.

Τελικά, όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους και πάντα να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με τις δικές του ανάγκες. Προσπάθησε να δείξεις στα παιδιά τον τρόπο να ακούνε το σώμα τους και να το σέβονται μέσα από τις διατροφικές επιλογές τους. 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή