Είναι γνωστό ότι η ντομάτα αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Μεσογειακής διατροφής. Σημαντικό μέρος της μεγάλης διατροφικής αξίας της ντομάτας προέρχεται από το λυκοπένιο που περιέχει.
Το λυκοπένιο είναι το συστατικό που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Είναι ένα καροτενοειδές με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εκτός από τη ντομάτα και άλλα φρούτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, όπως το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και η παπάγια.
Σε αντίθεση με άλλα συστατικά, η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται σε μαγειρεμένα προϊόντα. Έτσι, η θετική του επίδραση είναι πιο μεγάλη, όταν καταναλώνουμε τη ντομάτα μαγειρεμένη, για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, ντομάτες γεμιστές, ψητές ντομάτες κλπ.
Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι τα λιπαρά. Επομένως, όταν τρώμε τα παραπάνω φαγητά με λάδι ή αβοκάντο που είναι πλούσιο σε λιπαρά, αποκομίζουμε περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση σάλτσας ντομάτας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να νοσήσουμε από καρδιαγγειακά αλλά και ορισμένους καρκίνους (του προστάτη, του μαστού, του στομάχου, του πνεύμονα και του παγκρέατος). Ειδικότερα, όσον αφορά την υγεία των αγγείων μας φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων του αίματος.
Όσον αφορά την αντικαρκινική δράση του λυκοπενίου, πολλές έρευνες υπάρχουν που στηρίζουν αυτήν την άποψη με τις περισσότερες και πιο καλά στοιχειοθετημένες έρευνες να αφορούν τον καρκίνο του προστάτη.
Επομένως, τώρα το καλοκαίρι που η ντομάτα είναι στο φόρτε της, την απολαμβάνουμε σε σάλτσα ή γεμιστή ή ψητή μαζί με το κρέας μας ή το ψάρι μας.