Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας.
Βοηθάει τα κύτταρά μας να αναδομηθούν, προλαμβάνει την εκφύλιση των νευρικών κυττάρων, μειώνει το στρες και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, όσοι δεν κοιμούνται καλά είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιαγγειακές νόσους, την υπέρταση και την παχυσαρκία.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, προκαλώντας συνήθως υπερφαγία και μεγάλη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ. Και η διατροφή, όμως, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
Το τι τρως μπορεί να επηρεάσει :
- την ποσότητα του ύπνου σου (κοιμάσαι 7-8 ώρες ημερησίως;) όσο και
- την ποιότητά του (εναλλαγές βαθύ και REM ύπνου, πόσο ξεκούραστος ξυπνάς κλπ).
Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στον ύπνο, αν:
- Καταναλώνεις συχνά ω3 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά, καρύδια, λιναρόσπορος)
- Προσλαμβάνεις ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών (από φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια) καθημερινά.
- Ακολουθείς μία Μεσογειακού τύπου διατροφή. Ειδικότερα βρέθηκε ότι η Μεσογειακή διατροφή βοηθάει τις γυναίκες (και ακόμα περισσότερο όσο περνάνε τα χρονια).
Αντίθετα, υπάρχουν συνήθειες που επιδρούν αρνητικά στον ύπνο, όπως:
- Η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης.
- Η χαμηλή κατανάλωση (< 16%) πρωτεϊνών μέσα στην ημέρα.
- Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη.
- Η πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων (< 50%) μέσα στην ημέρα. Μπορεί η ζάχαρη και οι πολύ επεξεργασμένοι υδατάνθρακες να μη βοηθάνε, αν όμως ελαττώσεις δραστικά τους υδατάνθρακες μπορεί πάλι να μην κοιμάσαι καλά.
- Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (πχ. Λιπαρά κρέατα, τηγανητά κλπ)
- Το γεμάτο στομάχι. Αν κάνεις, δηλαδή, ένα γεύμα 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο, ο ύπνος σου μπορεί να μην είναι τόσο ποιοτικός, διότι διαταράσσεται από τη διαδικασία της χώνεψης.
Μερικές απλές συμβουλές, λοιπόν, για καλύτερο ύπνο, είναι:
- Να καταναλώνεις ένα γεύμα πριν τον ύπνο, που ιδανικά θα πρέπει να περιέχει μέτρια ποσότητα υδατανθράκων αλλά όχι ζάχαρη. Γενικά, βρέθηκε ότι αν καταναλώσεις ένα ελαφρύ γεύμα με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περίπου 3-4 ώρες πριν τον ύπνο, είναι ιδανικό.
- Το γάλα είναι μία τροφή που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου. Η θετική αυτή επίδραση μπορεί, όμως, να μειωθεί, αν πιεις το γάλα λίγο πριν κοιμηθείς (30-60 λεπτά), διότι μπορεί η πέψη του να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και φυσικά μιλάμε πάντα για άτομα που δεν έχουν θέμα δυσανεξίας λακτόζης.
- Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Έτσι, σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα.
- Αν τρως 2 ακτινίδια 60-90 λεπτά πριν τον ύπνο, θα κοιμηθείς καλύτερα. Οι έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων το βράδυ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
- Ο χυμός του βύσσινου είναι κάτι ακόμα που μπορεί να βελτιώσει το βραδινό ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ½ φλυτζανιού χυμό το πρωί και ½ φλ το βράδυ, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αϋπνία και να βελτιώσει τον ύπνο σε άτομα όλων των ηλικιών.
Απόκτησε μια ρουτίνα ύπνου, όπως τα μικρά παιδιά και άσε τον ύπνο να κάνει τα μαγικά του πάνω σου. Ο ύπνος είναι ελιξίριο ομορφιάς & υγείας.