Όταν τα χρήματα λιγοστεύουν, δεν περιορίζονται μόνο οι πολυδάπανες έξοδοι για φαγητό και τα ακριβά ρούχα. Ταυτόχρονα όμως κάνουμε έκπτωση στην «ποιότητα» του φαγητού, στρεφόμενοι σε πιο φθηνές επιλογές. Έτοιμα φαγητά που υπόσχονται να ικανοποιήσουν την πείνα μας με τα ελάχιστα δυνατά χρήματα και προϊόντα σε προσφορά στο supermarket, που σοκάρουν τον καταναλωτή με τις φθηνές τιμές τους. Έρευνες του εξωτερικού, τεκμηριώνουν πως το «άδειο» πορτοφόλι, αυξάνει τις πωλήσεις συσκευασμένων τυποποιημένων τροφίμων, χαμηλής διατροφικής αξίας σε ποσοστό που αγγίζει και το 30%.
Ο καταναλωτής, όταν δε διαθέτει πολλά χρήματα, στρέφεται στις φθηνές και άρα λιγότερο υγιεινές - διατροφικές επιλογές, μειώνει δραματικά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και την αγορά κρέατος, Επίσης στην προσπάθεια της οικογένειας, να μειώσει τα έξοδα, διακόπτει ή δεν ανανεώνει τις εγγραφές σε αθλητικές δραστηριότητες.
Αποτέλεσμα του τελευταίου είναι όχι μόνο η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αλλά και η διαταραχή της ψυχική ισορροπίας, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος εκτόνωσης του καθημερινού άγχους. Οι πολλές ώρες στο σπίτι, χωρίς κάποια απασχόληση, οδηγούν στη χρήση του φαγητού ως μέσο παρηγοριάς, άντλησης στιγμιαίας ευχαρίστησης και απασχόλησης. Φυσικά κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση βάρους και σε διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς, βάζοντας το άτομο σε ένα αέναο φαύλο κύκλο, βουλιμίας και στέρησης.
Συστήνεται ψυχραιμία και ίσως μια κουβέντα με τους παππούδες μας, που έχουν την εμπειρία των δύσκολων συνθηκών, να μπορέσει να μας βοηθήσει. Τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το αλεύρι και τα αυγά είναι φθηνές πρώτες ύλες. Αγοράζουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε, προγραμματίζοντας τι θα μαγειρέψουμε κάθε μέρα. Το γάλα και το τυρί περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιλέγουμε λίγα φρέσκα λαχανικά και ένα φρούτο κάθε εβδομάδα, το οποίο την επόμενη εβδομάδα διαφοροποιούμε. Προτιμούμε τρόφιμα εποχής, αφού έχουν χαμηλότερη τιμή.
Οι περισσότεροι δήμοι διαθέτουν δομές, που μπορούμε με ελάχιστα χρήματα ή ακόμα και χωρίς χρέωση να αθληθούμε. Όπως και μια βόλτα μέχρι την παιδική χαρά μπορεί να προσφέρει τα οφέλη της άσκησης στα παιδιά και τη χαρά της παρέας τους σε εμάς. Συζητάμε με τα μεγαλύτερα παιδιά, χωρίς να τα τρομοκρατούμε. Πολλές φορές είναι πιο ώριμα από όσο νομίζουμε.
Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως «είμαστε ό,τι τρώμε» και είναι προτιμότερο να μειώσουμε την ποσότητα και όχι να στερηθούμε την ποιότητα.