Πετιμέζι: το φθινοπωρινό γλυκό ελιξίριο
Πετιμέζι. Ελληνικό, με σούπερ διατροφικές ιδιότητες, υποκατάστατο ζάχαρης με θρεπτική αξία.
 

Το σταφύλι είναι γνωστό για τη μεγάλη θρεπτική του αξία. Περιέχει αντιοξειδωτικά πολυφαινολικά στοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ειδικά τα σκούρα κόκκινα και βαθιά μωβ σταφύλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της ουσίας ρεσβερατρόλης, η οποία είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας. Επειδή, όμως, το σταφύλι δεν κρατάει για πάντα και επειδή κρασί δεν μπορούμε να πίνουμε συνέχεια (και ειδικά τα μικρά παιδιά καθόλου), υπάρχει η σταφίδα και το πετιμέζι, τα οποία μπορούν να μας δώσουν τη νοστιμιά και τα οφέλη τους μέσα στο χειμώνα.

Το πετιμέζι φτιάχνεται βράζοντας το χυμο του σταφυλιού, το μούστο. Οι κάτοικοι των οινοπαραγωγικών περιοχών γνωρίζουν το πετιμέζι χρόνια τώρα, αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική τους, τη ζαχαροπλαστική αλλά και το φαρμακείο τους.

 

Το πετιμέζι είναι ένα σκούρο, παχύρευστο υγρό. Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό υψηλής βιολογικής αξίας. Όπως και με κάθε γλυκαντικό, ακόμα και τα φυσικά - μέλι, πετιμέζι, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο. 

Χάρη στη μεγάλη θρεπτική του αξία είχε χρησιμοποιηθεί από τις γιαγιάδες μας ως φάρμακο. Το έδιναν σε παιδιά που εμφάνιζαν κόπωση και αναιμία, το έδιναν ως αντικαταθλιπτικό αλλά και ως καταπραϋντικό για το λαιμό και το στομάχι.

  • Το πετιμέζι είναι πράγματι πλούσιο σε πολυφαινόλες, επομένως έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Είναι ευεργετικό για την υγεία των αγγείων και μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.
  • Περιέχει βιταμίνες Α, C και Β και κάλιο.
  • Είναι ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου αλλά και ολόκληρου του νευρικού μας συστήματος.
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Στη σύγχρονη κουζίνα και διατροφή υπάρχουν πολλοί τρόποι να το εντάξουμε. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δώσεις γλυκιά γεύση και άρωμα:

  • σε γλυκόξινες σάλτσες
  • στο dressing μίας σαλάτας
  • στα κουλουράκια και τα κέικ σου
  • στο γιαούρτι μαζί με μερικούς ξηρούς καρπούς
  • στο μήλο με κανέλα
  • στο ψωμί σου μαζί με ταχίνι ή βούτυρο
  • επάνω σε pancakes ή κρέπες
  • στη μουσταλευριά
  • στο τσάι σου.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή