Ρεβίθια
Τα ρεβίθια μας συστήνονται.
 

Ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή έχουν τα όσπρια. Σε όλες τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης συναντάμε μεγάλη ποικιλία συνταγών, στις οποίες κυριαρχούν τα όσπρια και πιο συχνά τα ρεβίθια.

Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική οηγή φυτικής πρωτεϊνης. Αυτό σημαίνει πως κρύβουν μέσα τους ΔΥΝΑΜΗ. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει πως συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας.

Όπως όλα τα όσπρια, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, είναι φυτικής προέλευσης, άρα δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς διορθώνεται. Είναι εκπληκτικό, πως μέσα από την εμπειρία ή και την τύχη, έχουν δημιουργηθεί συνταγές ρεβιθιών με τους σωστούς συνδυασμούς, πολύ πριν την εξέλιξη της επιστήμης της διατροφής.

Ρεβίθια σούπα και όχι μόνο...

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα ρεβίθια σαν σούπα ή σαν στραγάλια. Σε κάποιές περιοχές φτιάχνονται νόστιμοι ρεβιθοκεφτέδες. Στην Κύπρο είναι πολύ διαδεδομένο το ρεβιθόριζο. Τα τελευταία χρόνια, γνωρίσαμε και αγκαλιάσαμε τα φαλάφελ, μια αραβική έκδοση των ρεβιθοκεφτέδων και φυσικά το χούμους. Η επιστημονική γνώση, μας έδωσε τα επίσημα στοιχεία για να προσθέσουμε τα ρεβίθια στη σαλάτα μας και να την κάνουμε πιο πλούσια σε πρωτεϊνη, απαραίτητο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Επίσης, η ενοχοποίηση των αρτοκευασμάτων και η προσπάθεια αποφυγής της γλουτένης από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, μας έδωσε το αλεύρι ρεβιθιού και τα ζυμαρικά από ρεβίθια. Αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέστε γιατί να φάει κάποιος ζυμαρικά από ρεβίθι, αντί για ρεβίθια σούπα ή μακαρόνια, δεν σας κρύβουμε πως ήταν και δική μας απορία. Όμως, είναι αρκετά τα άτομα που για ιατρικούς ή μη λόγους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Επίσης όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, χρειάζονται ποικιλία στο πιάτο τους, όχι μόνο ως προς το είδος του τροφίμου, αλλά και ως προς την παρουσίασή του. Και φυσικά όσοι έχουν ευαίασθητο εντεράκι και πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, λόγω του σκληρού φλοιού τους και των άπεπτων φυτικών ινών που περιέχουν, μπορούν να καταναλώνουν ζυμαρικά από ρεβίθια λαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Αφού τα ρεβίθια είναι τόσο θρεπτικά, γιατί είναι δύσπεπτα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι "παμφάγος". Αυτό σημαίνει πως έχει τα ένζυμα που χρειάζονται για να πέψει και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, τόσο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όσο και από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όμως, δεν έχουμε τα ένζυμα που χρειάζονται για την πέψη των σκληρών φυτικών ινών. Δεν τα χρειαζόμαστε έτσι και αλλιώς αφού δεν είμαστε "χορτοφάγα ζώα". Κάποιοι άνθρωποι με μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο γαστρεντερικό, κάθε φορά που καταναλώνουν όσπρια και κυρίως εκείνα που έχουν σκληρή φλούδα, όπως τα ρεβίθια και τα φασόλια, βιώνουν ήπια ή εντονότερα συμπτώματα, όπως τυμπανισμός, αέρια, πόνος στην κοιλιά, διάρροια. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, και για αυτό οι πρόγονοί μας "μαγείρεψαν" την τροφή, μούλιασαν τα όσπρια.

Πώς κάνουμε τα ρεβίθια πιο εύπεπτα;

  1. Καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό.
  2. Μούλιασμα σε χλιαρό νερό, ιδανικά για 18 ώρες.
  3. Πολύ καλό ξέπλυμα μετά το μούλιασμα.
  4. Ταυτόχρονα τα τρίβουμε καλά και απαναλαμβάνουμε το ξέπλυμα για 4-5 φορές.
  5. Αλλάζουμε το νερό, μετά τον πρώτο βρασμό.
  6. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά (4/9) με κλειστό καπάκι για 1 ώρα τουλάχιστον.

Τα ρεβίθια αλλά και όλα τα όσπρια με το μούλιασμα μαγειρεύονται γρηγορότερα αλλά και γίνονται πιο εύπεπτα.

 

Photo by Mike from Pexels

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή