Τα καρύδια είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε:
- Μαγνήσιο
- Βιταμίνες Ε και Β6
- Πρωτεΐνες
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
- Αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
- Φυτικές ίνες
Τα καρύδια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα (άλλες πηγές ω3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά) και ιδιαίτερα στο α-λινολεϊκό οξύ (ALA). Μία μερίδα καρύδια αρκεί για να λάβουμε όσο ALA χρειαζόμαστε ημερησίως.
Σημαντικές πολυφαινόλες που απαντάμε στα καρύδια, είναι οι ελαγιτανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Έτσι λοιπόν, τα καρύδια δρουν ευεργετικά:
- Στην υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες έδειξαν ότι μία μερίδα καρύδια ημερησίως μειώνει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η οξειδωμένη LDL (κακή χοληστερόλη) στα αγγεία μας.
- Στην υγεία του νευρικού μας συστήματος, προστατεύοντας μας από εκφυλίσεις των νευρικών κυττάρων που προκαλούν τη νόσο Alzheimer.
- Στην υγεία του εντέρου μας. Η κατανάλωση καρυδιών καθημερινά αυξάνει τα φιλικά στο έντερο βακτήρια και βελτιώνει την υγεία του εντέρου.
- Στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση των συστατικών των καρυδιών προστατεύει τα κύτταρά μας από αλλοιώσεις, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.
- Στο βάρος μας. Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στη μείωση της όρεξης.
- Στον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς βελτιώνουν την ποιότητα του αντρικού σπέρματος.
Μπορούμε να φάμε τα καρύδια σα σνακ, να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στο γιαούρτι μας, τριμμένα σε smoothie ή μέσα σε μπισκότα και αρτοσκευάσματα.