Ετοιμάσαμε ένα πλούσιο τραπέζι, καλέσαμε συγγενείς και φίλους, φάγαμε, περάσαμε όμορφα αλλά περίσσεψε φαγητό. Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε όλο αυτό το γαητό που περίσσεψε. Θα κάνουμε και οικονομία χρημάτων αλλά και οικονομία χρόνου. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές ιδέες.
1. Έχουμε προμηθευτεί ταπεράκια και τα μοιράζουμε στους καλεσμένους μας πριν φύγουν. Μην ντραπείτε. Είναι πολύ πιθανό να σας ευγνωμονούν γιατί έτσι γλιτώνουν μαγείρεμα ή θα έχουν την ευκαιρία να ξαναγευτούν κάτι που τους άρεσε πάρα πολύ.
2. Φτιάχνουμε μία όμορφη πιατέλα ή τακτοποιούμε σε δοχεία μιας χρήσης φαγητά που μπορούν να ξαναζεσταθούν και να φαγωθούν και τα πηγαίνουμε στο συσσίτιο του δήμου ή της Εκκλησίας για να τα απολαύσουν και συνάνθρωποί μας λιγότερο τυχεροί από εμάς.
3. Τα μεταμορφώνουμε σε ένα νέο διαφορετικό πιάτο την επόμενη ημέρα. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε, θυμόμαστε την ώρα του τραπεζιού μία βασική αρχή για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού: Σερβίρουμε στο πιάτο μας αλλά και στους καλεσμένους μας μερίδες με σύνεση. Αν θέλουμε ή θέλει κάποιος άλλος συμπλήρωμα, μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το πιάτο.
Το φαγητό που θα μείνει στο πιάτο μας, θα πεταχτεί, ενώ το φαγητό που θα μείνει στο μπουφέ άθικτο, μπορεί να καταναλωθεί την επόμε- νη ημέρα ή να δοθεί σε άπορους.
Το #zerowaste είναι η νέα τάση.
Εδώ έχουμε μερικές Ιδέες για νέα πιάτα, χρησιμοποιώντας ό,τι περίσσεψε απο το γιορτινό μας τραπέζι.
Γαλοπούλα ή οποιοδήποτε κρέας.
Ό,τι κι αν περισσέψει μπορεί να φαγωθεί ως έχει αλλά και να γίνει:
- Σάντουιτς για το γραφείο την επόμενη εργάσιμη ή για την οικογενειακή βόλτα στην εξοχή.
- Σαλάτα με κρύες φέτες κρέατος/ γαλοπούλας.
- Ζυμαρικά ή ρύζι με λαχανικά και μπουκίτσες κρέατος/ γαλοπούλας.
- Σούπα κολοκύθας βελουτέ με κομματάκια κρέατος/ γαλοπούλας.
- Κρεατόπιτα ή πίτα με γαλοπούλα και λαχανικά.
- Spring rolls στο φούρνο με λαχανικά και φύλλο κρούστας.
Λαχανικά βραστά ή ψητά.
Μπορούν να προστεθούν σε:
- Ομελέτες,
- Σούπες,
- Σαλάτες,
- Ριζότο ή Κριθαρότο
Πίτες.
Κόψτε τiς σε κομμάτια/ μερίδες και βάλτε τiς στην κατάψυξη. Ξεπαγώστε τα κομμάτια για να έχετε ένα έτοιμο βραδινό κάποια άλλη μέρα ή γεύμα για τη δουλειά ή το σχολείο. Μπορείτε να ζεστάνετε τα κομμάτια για λίγο στην τοστιέρα ή το φούρνο για να γίνουν πάλι τραγανά σα φρεσκοψημένα.
Γέμιση.
Αν περισσέψει γέμιση, μπο- ρείτε να τη χρησιμοποιήσετε:
• Σαν συνοδευτικό δίπλα σε ψητή πατάτα ή γλυκοπατάτα.
• Μέσα σε τορτίγια ή κρέπα με λαχανικά.
• Σε πίτες.
Μελομακάρονα.
Αν και δεν πιστεύουμε ότι μένουν ποτέ μελομακάρονα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε:
• Βάση για cheesecake με φρούτα του δάσους για το επόμενο κάλεσμά σας.
• Βάση για γιαουρτογλυκό σε ποτηράκι.
• Σοκολατένιο μωσαϊκό.
Είμαστε σίγουροι ότι με λίγη όρεξη και φαντασία μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμα ιδέες για να μην πετάξετε φέτος στις γιορτές ούτε ένα ψίχουλο!