Τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους εφήβους ολοένα αυξάνονται και μαζί αυξάνονται τα ποσοστά υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας και διαβήτη τύπου ΙΙ στους εφήβους.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ παρατήρησαν ότι κατά την εφηβεία οι θερμίδες που καίει ένα παιδί μειώνονται δραματικά. Οι ενεργειακές ανάγκες δεν επανέρχονται παρά μετά το 16ο έτος της ηλικίας του.
Ένας άνθρωπος καίει θερμίδες όχι μόνο όταν ασκείται αλλά και απλώς και μόνο επειδή ζει και αναπνέει. Οι βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού (λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής, του ήπατος, των νεφρών κλπ) καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων που "καίμε" κάθε μέρα.
Κατά την εφηβεία, ο ρυθμός ανάπτυξης του οργανισμού είναι μεγάλος, γεγονός που μας ωθεί να σκεφτούμε ότι θα είναι μεγάλες και οι βασικές ενεργειακές του ανάγκες. Παρολαυτά φαίνεται ότι αυτό δε συμβαίνει. Η έρευνα, η οποία διήρκησε 10 χρόνια, έδειξε ότι κατά την εφηβεία οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός μειώνονται κατά 500 θερμίδες περίπου. Δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός που προκαλεί αυτή τη μείωση στις ενεργειακές ανάγκες των εφήβων αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εφηβικός οργανισμός κάνει «οικονομία δυνάμεων» προκειμένου να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.
Ταυτόχρονα, σε συμφωνία και με άλλες έρευνες, φάνηκε ότι οι έφηβοι και κυρίως τα κορίτσια στην εφηβεία, γυμνάζονται λιγότερο απ΄ότι γυμνάζονταν κατά την παιδική ηλικία. Αν συνυπολογίσουμε, λοιπόν, και τη μείωση στη σωματική άσκηση, καταλαβαίνουμε γιατί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην εφηβεία είναι τόσο σοβαρό.
Οι διεθνείς οργανισμοί παχυσαρκίας συνιστούν:
- Να μειώνουμε το χρόνο που περνάνε τα παιδιά και οι έφηβοι μπροστά σε οθόνες.
- Να αυξάνουμε το χρόνο που διατίθεται καθημερινά για σωματική δραστηριότητα.
- Να μη σερβίρουμε μεγαλύτερες μερίδες στα παιδιά από αυτές που πραγματικά χρειάζονται.
- Να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τις κρυφές θερμίδες από ζάχαρη και λιπαρά που κρύβονται στα αναψυκτικά και τα ανθυγιεινά σνακ.
Βιβλιογραφία
Mostazir M, et al. Evidence for energy conservation during pubertal growth, A 10-year longitudinal study. Int J Obes (Lond). 2016 Oct 4