8 συμβουλές για πρωτοετείς στην κουζίνα...
Ένα σημαντικό (ίσως το βασικότερο) θέμα που απασχολεί την #ελληνιδα_μανα είναι "τι θα τρώει το παιδί;", τώρα που είναι φοιτητής σε άλλη πόλη;
 

Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων βγήκαν και αρκετοί ετοιμάζονται να "ανοίξουν σπίτι". Ένα σημαντικό (ίσως το βασικότερο) θέμα που απασχολεί την #ελληνιδα_μανα είναι "τι θα τρώει το παιδί;". Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία, καλό είναι να συμβουλέψουμε και τους πρωτοετείς προς αυτή την κατεύθυνση. Η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα ακριβή.

  1. Φαγητό στην εστία. Εγγυημένη φθηνή λύση μεσημεριανού και βραδινού για πάρα πολλούς φοιτητές. Διατηρεί την ποικιλία στη διατροφή με εναλλαγές μεταξύ κρεατικών, οσπρίων και λαδερών. Η μερίδα είναι μέτρια (μικρή για τα δεδομένα της μαμάς). Επισημαίνουμε πως υπάρχει επίδομα σίτισης για όσους πληρούν τα κριτήρια.
  2. Οικιακή οικονομία. Βασικές γνώσεις. Το μικρό κομμάτι κρέατος που περίσσεψε μπορεί να μπει μέσα σε ένα ωραιότατο σάντουιτς, όπως και ο κιμάς από τα "χθεσινά" μακαρόνια. Ακόμα και τα όσπρια, συμπληρώνονται πρακτικά και διατροφικά με ρύζι και γίνονται ένα καινούριο θρεπτικό γεύμα.
  3. Δημιουργία. Τα μπαχαρικά δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, όμως είναι πολυτέλεια. Μικρά γλαστράκια με μυρωδικά ομορφαίνουν το παράθυρο και νοστιμίζουν το φαγητό.
  4. Φρούτα & Λαχανικά. Στη λαϊκή αγορά, λίγο πριν το κλείσιμο, βρίσκουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ίσως να είναι λίγο ταλαιπωρημένα) σε χαμηλότερη τιμή. Είναι νόμος πως τις πρώτες φορές που θα ψωνίσουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα κάνουμε λάθος είτε ως προς την ποσότητα, είτε ως προς την ποιότητα. Τα φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά και πάντα διαθέσιμα.
  5. Ιδιωτική ετικέτα. Στο σούπερ μάρκετ επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι το ίδιο ποιοτικά, αλλά φθηνότερα από τα τυποποιημένα.
  6. Κατσαρόλα ή τηγάνι; Η φοιτητική κουζίνα έχει ελλείψεις. Δεν διαθέτει όλα τα μεγέθη κατσαρόλας, τηγανιού και συσκευών. Αυτό σημαίνει πως επιλέγουμε μέτριο μέγεθος σκευών αν είναι να πάρουμε μόνο ένα από το κάθε είδος. Σχετικά με τις μικροηλεκτρικές συσκευές, παίρνουμε τις άμεσα απαραίτητες. Ρωτάμε συγγενείς, φίλους και γνωστούς, καθώς επίσης διαβάζουμε τις αγγελίες στη γραμματεία του τμήματος φοίτησης.
  7. Συνεργασία. Η κουζίνα φοιτητών που συγκατοικούν μπορούν να είναι πληρέστερη, αφού μπορεί ο καθένας να αναλάβει ένα σκεύος και έτσι να υπάρξει ποικιλία. Με την ίδια τακτική μπορούμε να λειτουργήσουμε και στο μαγείρεμα.
  8. Ταπεράκια. Επειδή σαν το φαγητό της μαμάς "δεν έχει", επενδύουμε σε τάπερ κατάλληλα για κατάψυξη, μικροκύματα, φούρνο, κουζίνα. Τα ανοξείδωτα σκεύη είναι ιδανικά για όλα τα παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα δεν έρχεται το φαγητό σε επαφή με πλαστικό σε "ακραίες" θερμοκρασίες.

Προσπαθούμε σαν γονείς να εξοπλίσουμε το φοιτητικό "κουζινάκι" και ας ξέρουμε πως τον πρώτο καιρό οι πρωτοετείς τρώνε σουβλάκι, πίτσα, μακαρόνια εναλλάξ.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή