Ο χρόνος που "ξοδεύει" ένα παιδί μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη πρέπει να είναι ΜΕΧΡΙ 2 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.
- Τα παιδιά ηλικίας 8-18 ετών περνούν περίπου 5 -6 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης και υπολογιστή ή κινητού. Ο μέγιστος χρόνος που προτείνεται από την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία είναι 2 ώρες την ημέρα.
- Τα παιδιά βλέπουν περίπου 10 διαφημίσεις την ημέρα που σχετίζονται με τρόφιμα, από τις οποίες το 98% είναι συσκευασμένα τρόφιμα ή αναψυκτικά πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, φτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως:
- Το 2006 εκτεταμένη ανασκόπηση ερευνών, σχετικά με την επίδραση της τηλεόρασης στις διατροφικές επιλογές των παιδιών, οδήγησε στο συμπέρασμα οτι τα παιδιά σαφέστατα και επηρεάζονται από τις διαφημίσεις. Ισχυρότερη ήταν η επίδραση όταν στη διαφήμιση εμφανιζόταν κάποιος γνωστός παιδικός ήρωας.
- Τα παιδιά προσλαμβάνουν περίπου 170 θερμίδες επιπλέον καθημερινά, για κάθε ώρα που παρακολουθούν τηλεόραση.
- Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, κατά 6% για κάθε ώρα που περνάει μπροστά σε οθόνη, καθημερινά.
- Μια διαφήμιση διάρκειας 30 δευτερολέπτων, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και ένα 2 χρόνο.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων, τα παιδιά μέχρι και 8 ετών, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως οι διαφημίσεις προσπαθούν να τα επηρεάσουν. Σε μια έρευνα του 2007, παιδιά προσχολικής ηλικίας, δήλωσαν πως φαγητό που είναι σε συσκευασία γνωστής εταιρείας σε αυτά, μέσω διαφήμισης, είναι πιο νόστιμο και το επιλέγουν ευκολότερα, από το ίδιο τρόφιμο συσκευασμένο με απλό περιτύλιγμα.
Η τηλεόραση και ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες, είναι κάτι που από νωρίς πρέπει να περιορίσουμε. Δίνουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές, όπως:
- κάποια φυσική δραστηριότητα,
- μια χειροτεχνία,
- ένα βιβλίο δραστηριοτήτων,
- ένα επιτραπέζιο,
- ένα πάζλ,
- ένα παιχνίδι με τη χρήση αισθητήρων κίνησης, όπου το παιδί κινείται.
Αφήνουμε την επιλογή της "οθόνης" για τις δύσκολες ώρες, που δεν υπάρχουν αυτές οι επιλογές. Κάνουμε ένα "ιδιωτικό συμφωνητικό" με το παιδί μας, επιβραβεύοντάς το και φυσικά θυμόμαστε πάντα να δίνουμε το καλό παράδειγμα.