Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική. Το ξέρεις και προσπαθείς να δοκιμάσει το παιδί σου νέα τρόφιμα. Συνήθως, όμως, τα παιδιά είναι αρνητικά στο να δοκιμάζουν, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως νεοφοβία.
Γιατί είναι σημαντική η ποικιλία στη διατροφή;
Τα τρόφιμα χωρίζονται σε 5 ομάδες: δημητριακά, πρωτεΐνες, λιπαρά, γαλακτοκομικά και η ομάδα των φρούτων και λαχανικών. Παρόλαυτά τα τρόφιμα μέσα σε κάθε ομάδα δεν είναι ίδια. Διαφορετικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά έχει ένα μήλο από ένα πορτοκάλι και διαφορετικές το ψάρι με το κρέας. Είναι επομένως καλό τα παιδιά να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων μέσα από κάθε ομάδα.
Πώς θα πείσω το παιδί που αρνείται να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο;
- Σέρβιρε συχνά ποικιλία τροφών στα οικογενειακά σας γεύματα. Παρόλο που το παιδί σου μπορεί να τρώει μόνο φακές, για παράδειγμα, από όσπρια, μαγείρεψε ρεβίθια και άλλα όσπρια για να φάτε οι υπόλοιποι. Αν δει αρκετές φορές ένα τρόφιμο επάνω στο τραπέζι, παύει, τουλάχιστον οπτικά, να του είναι άγνωστο και μπορεί να πεισθεί να το δοκιμάσει.
- Γίνε εσύ το παράδειγμα προς μίμηση. Οι φόβοι του παιδιού μπορεί να παραμεριστούν, όταν βλέπουν εσένα να το απολαμβάνεις.
- Μην πιέζεις το παιδί να φάει. Θα μπορούσες, όμως, να επιμείνεις λίγο παραπάνω στο να δοκιμάσει. Θυμήσου, βέβαια, να του διευκρινίσεις ότι είναι ελεύθερο να το φτύσει ή ακόμα καλύτερα ετοίμασέ του ένα ποτήρι νερό ή μία πηρουνιά από κάτι που του αρέσει, ώστε να νιώσει πως έχει λύση, αν τελικά δεν του αρέσει η νέα γεύση. Επανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα.
- Δοκίμασε να μαγειρέψεις μία τροφή κάπως διαφορετικά. Ρώτησε το παιδί σου τι είναι αυτό που βλέπει σε μία τροφή και δεν του αρέσει. Προσπάθησε να το αλλάξεις, ώστε να είναι πιο "φιλικό" στα μάτια του. Πχ. ένα παιδί μπορεί να αρνείται να φάει το λαδερό αρακά, γιατί δεν του αρέσει να τον βλέπει ανακατεμένο με άνηθο και κρεμμυδάκι. Δοκίμασε να φτιάξεις σκέτο αρακά βουτύρου με λίγο αλάτι. Όσο πιο απλό είναι στο μάτι ένα φαγητό, τόσο πιο φιλικό γίνεται, συνήθως, στα μάτια ενός μικρού παιδιού.
- Σέβιρε το τρόφιμο αυτό (πχ. τον αρακά) μία ημέρα που θα έχεις καλέσει ένα φίλο του που γνωρίζεις ότι τρώει τον αρακά. Είναι πιθανό ότι βλέποντας το φιλαράκο του να τρώει με ευχαρίστηση τον αρακά, θα σε εκπλήξει ευχάριστα και θα δοκιμάσει. Μπορείς αργότερα να του θυμίσεις πως το τρόφιμο αυτό είναι από τα αγαπημένα του φίλου του αλλά απέφυγε τις συγκρίσεις. Προτίμησε το " του αρέσει πολύ του φίλου σου ο αρακάς" από το "είδες τι καλό παδί που είναι ο φίλος σου που τρώει αρακά; εσύ γιατί δεν τρως;". Αν το παδί νιώσει την απόρριψη λόγω αρακά, μάλλον δε θα τον συμπαθήσει ποτέ.
- Φρόντισε να γνωρίσει το παιδί το τρόφιμο με όλες του τις αισθήσεις. Να το πιάσει, να το δει, να πει τι σχήμα έχει, να το μυρίσει, να σου περιγράψει με λόγια τη μυρωδιά του. Ύστερα, μπορεί να το δοκιμάσει. Αφησε το παιδί σου να συμμετέχει στην προετοιμασία του. Στην αγορά του, στο καθάρισμα, στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα.
- Μείωσε λίγο την ποσότητα του σνακ πριν το φαγητό. Ένα παιδί που είναι χορτάτο όταν καθίσει στο τραπέζι, είναι πολύ πιο δύσκολο να δοκιμάσει μία νέα τροφή.
Πώς να επιβραβεύσω το παιδί που πείστηκε να δοκιμάσει τη νέα τροφή;
Πολλή συζήτηση έχει γίνει σχετικά με την επιβράβευση. Φαίνεται πως το να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για ένα τρόφιμο που δοκίμασαν (πχ. ένα λαχανικό), έχει μάλλον θετικά αποτελέσματα. Ως άνθρωποι, πολύ συχνά λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με το κέρδος / όφελος που θα αποκομίσουμε από αυτές. Έρευνες έδειξαν ότι το να επιβραβεύουμε τα παιδιά για μία θετική επιλογή τους, τα παροτρύνει να την ξανακάνουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! ΔΕΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟ ΦΑΓΗΤΟ! Το γνωστό «φάε τη σαλάτα σου για να φας μετά γλυκό» διαμορφώνει λανθασμένες αντιλήψεις για το τι είναι ευχάριστο φαγητό και τι δυσάρεστο, τι καταναγκαστικό και τι απολαυστικό.
Επιβράβευσε το παιδί σου λεκτικά, με κάποιο μικρό «δώρο» πχ ένα αυτοκόλλητο ή μία όμορφη οικογενειακή δραστηριότητα.
- Μπράβο! Είμαι πολύ χαρούμενη που έφαγες το μπρόκολό σου.
- Δοκίμασες φακές σήμερα. Μου άρεσε πολύ αυτό! Τι θα έλεγες για μία βόλτα με τα ποδήλατα στο πάρκο;
- Αυτοκόλλητο – καροτάκι για το μικρό μου Bugs bunny που έφαγε καρότα σήμερα.
Ούτως ή άλλως είναι πολύ πιθανό να το επιβραβεύσει και η ίδια η γεύση του φαγητού.
Τι να κάνω, αν το παιδί μου συνεχίζει να αρνείται στην ιδέα να δοκιμάσει;
Υπομονή! Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να δει μία τροφή μέχρι και 15 φορές μέχρι να πειστεί ότι μπορεί να τη δοκιμάσει.