Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ανησυχούν οι γονείς, όταν το παιδί τους είναι «δύσκολο» στο φαγητό, είναι για το αν καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά ή/ και ενέργεια. Πολλές φορές μας ρωτάνε: «Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα, μήπως χρειάζεται να πάρει κάποια πολυβιταμίνη;» ή «Αν δεν τρώει, πώς θα μεγαλώσει;» και άλλα πολλά, που για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον έχεις αναρωτηθεί και εσύ. Όλες αυτές οι απορίες είναι λογικές, αφού παίρνουμε σαν δεδομένο, πως οι γονείς ενδιαφέρονται για την καλή υγεία του παιδιού τους.
Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε και απλοποιούμε τα δεδομένα που σχετίζονται με ένα «δύσκολο» παιδί στο φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις για να μπορείς να βοηθήσεις και να μην καταφεύγεις σε λύσεις «απελπισίας», οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα της δυσκολίας στο φαγητό.
Αρχικά,
Το πρώτο πράγμα που σου προτείνουμε είναι να συζητήσεις με τον παιδίατρό σου και να μάθεις:
- αν το παιδί σου έχει καλό, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και
- αν υπάρχει κάτι που ανησυχεί τον παιδίατρό σου.
Επίσης, μπορείς να του ζητήσεις να κάνει το παιδί έναν αιματολογικό έλεγχο ώστε να μην έχεις περεταίρω ανησυχίες.
Όσο «δύσκολο» και αν είναι το παιδί σου στο φαγητό, τις περισσότερες φορές η απάντηση στην ερώτηση, «αν το παιδί μεγαλώνει καλά», είναι «ΝΑΙ, μεγαλώνει μια χαρά».
Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο για τα παιδιά που φαίνεται να τρώνε τόσο λίγο, όμως το στομάχι ενός παιδιού είναι πολύ μικρότερο από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε και ο μεταβολισμός του είναι μοναδικός και θα μπορούσε να είναι πιο αργός από όσο νομίζουμε. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να ΜΗΝ ΠΙΕΖΕΙΣ το παιδί σου να φάει. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα αυτορρύθμισης της πείνας τους. Εάν το παιδί σου μεγαλώνει καλά, τότε σταμάτα να ανησυχείς για την ανάπτυξή του.
Αν λόγω της καθημερινότητας δεν είσαι σίγουρος για το πόσο τρώει το παιδί σου, καλό είναι να φτιάξετε μια ρουτίνα γευμάτων, ώστε να μπορείς να «ελέγχεις» την ποσότητα και ποιότητα τροφής που καταναλώνει το παιδί. Φυσικά, όσο πιο μικρό είναι, το παιδί, τόσο πιο εύκολο είναι να το ελέγξεις. Επίσης, μην ξεχνάς πως η γιαγιά ή ο παππούς ή ακόμα και οι συμμαθητές μπορεί να «ταΐζουν» το παιδί σου, το οποίο μετά όταν έρχεται σπίτι δεν πεινάει αρκετά.
Πριν αγχωθείς, κατέγραψε για 1 εβδομάδα τι, πότε και που τρώει το παιδί σου και με αυτά τα δεδομένα, πράξε ανάλογα. Εννοείται πως αν χρειάζεσαι μια πιο λεπτομερή διατροφική αξιολόγηση, μπορείς να μας στείλει mail ή να απευθυνθείς σε κάποιον κλινικό διαιτολόγο.
Ναι, αλλά αν δεν τρώει λαχανικά και φρούτα;
Στη δυτική κοινωνία όπου ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές τους ανάγκες. Σταμάτα να διαβάζεις πίνακες με τις μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να προσλαμβάνει ένα παιδί. Αυτοί οι πίνακες χρειάζονται επεξήγηση, διαφορετικά, θα σου προκαλέσουν μόνο άγχος.
Ακόμα, μη θεωρείς πως ακόμα και τα παιδιά που αγαπούν τα λαχανικά, τρώνε καθημερινά 1-2 φλιτζ.τσαγιού, όπως είναι η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη. Ακόμα και αυτά τα παιδιά, μπορεί να απέχουν από τα λαχανικά συνειδητά ή μη για κάποιο χρονικό διάστημα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα.
Σίγουρα, θέλεις να προσφέρεις στο παιδί σου μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε η ποικιλία είναι βασικό συστατικό αυτής. Ναι λοιπόν, θέλεις να προσπαθήσεις το παιδί σου να φάει λαχανικά και φρούτα και να έχει ποικιλία στη διατροφή του για να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά Φυσικά, όμως μη θεωρείς πως αν δεν τα τρώει συστηματικά ή απέχει για κάποιο χρονικό διάστημα, θα αρρωστήσει.
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και άλλα. Άρα ένα παιδί που δεν τρώει φρούτα ή λαχανικά δεν κινδυνεύει από υποβιταμίνωση ή έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου, τουλάχιστον άμεσα.
Να του δώσω μια πολυβιταμίνη;
Συνήθως τα παιδιά έχουν απέχθεια στα φρούτα ή στα λαχανικά και σπανιότερα και στα δυο. Επίσης είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως απέχθεια σημαίνει πως το παιδί σου δεν τρώει ΚΑΝΕΝΑ φρούτο ή/ και λαχανικό.
Αν λοιπόν το παιδί σου ανήκει σε αυτή τη σπάνια ομάδα ατόμων, που δεν τρώνε ΚΑΝΕΝΑ φρούτο ΚΑΙ λαχανικό, τότε καλό θα ήταν να προσθέσεις στη διατροφή του ένα απλό συμπλήρωμα βιταμίνης C. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θα παραιτηθείς των προσπαθειών σου για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν «φυτοχημικά» στοιχεία που είναι μοναδικά. Αυτά τα στοιχεία είναι που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες. Αυτές τις ουσίες, δυστυχώς δεν τις βρίσκουμε στις πολυβιταμίνες.
Πριν όμως αγοράσεις κάποιο συμπλήρωμα σκέψου πως είναι πολύ πιθανό το παιδί σου να πίνει φυσικό χυμό πορτοκάλι, αλλά εσύ όταν το συγκρίνεις με τις επίσημες οδηγίες ή με το άλλο αδερφάκι ή φίλο του, που τρώει ένα καλάθι φρούτα, θεωρείς πως ένα ποτήρι φυσικού χυμού είναι πολύ λίγο. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα λαχανικά. Το παιδί σου μπορεί να προτιμάει μόνο το αγγούρι, αλλά επειδή δεν έχεις διαβάσει κάπου για τις «σουπερ» ιδιότητες του αγγουριού, το θεωρείς «άχρηστο» ή πολύ λίγο. Και όμως, μπορεί να μην είναι. Επίσης αυτός ο μονότονος χυμός πορτοκαλιού θα σου δώσει το πάτημα για να φτιάξεις έναν πιο πλούσιο φρουτοχυμό.
Τελικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άχρηστα;
H κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία. Για να είναι κάποιος υγιής παίζει ρόλο ολόκληρος ο τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την επαρκή πρόσληψη νερού και άλλα.
Εάν τα γεύματα του παιδιού σου προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα - ζυμαρικά, πίτσα, μπισκότα και δεν υπάρχουν λαχανικά – η διατροφή του μπορεί να είναι ελλιπής σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, πεπτικά προβλήματα και ανεπάρκεια κάποιων βιταμινών. Αλλά, αν ένα παιδί αρνείται τα λαχανικά και εξακολουθεί να τρώει μια ποικιλία από άλλα τρόφιμα όπως φρούτα, σπόρους, φασόλια, καρύδια, γαλακτοκομικά, ψάρι και κρέας, κοιμάται καλά, ασκείται και περνάει χρόνο έξω (είναι ανεκτίμητη η αξία του παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο), τότε ακόμα και χωρίς λαχανικά έχει έναν αρκετά υγιεινό τρόπο ζωής.
Tελικά, θα μεγαλώσει;
Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και ένα παιδί που δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, θα μεγαλώσει, και δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι συνέχεια άρρωστο. Όμως η παιδική ηλικία κάποια στιγμή τελειώνει και μαζί της παίρνει και την ανοχή και την αντοχή του οργανισμού. Θεωρώντας δεδομένο πως οι βάσεις μπαίνουν από νωρίς, προσπαθείς να χτίσεις έναν οργανισμό όσο γίνεται πιο γερό.
Άρα θα συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για την προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή του παιδιού σου. Τις περισσότερες φορές το άγχος μας για την τελειότητα και η υπερπροστασία οδηγούν στο αντίστροφο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Όμως τώρα που ξέρεις πως δεν κινδυνεύει άμεσα από ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού θα προσπαθήσεις πιο χαλαρά και πιο ήρεμα και έτσι θα κάνεις τη διαφορά.