Δεν μπορείς να πιέσεις ένα παιδί που δεν θέλει να φάει, να φάει. Αυτό είναι αξίωμα για εμάς τους διαιτολόγους. Αναγνωρίζουμε πόσο άγχος μπορεί να δημιουργεί αυτή η δήλωση, όμως όταν αποδεχτούμε πως ένα υγιές παιδί μπορεί να αναγνωρίζει πότε θέλει να φάει και πότε όχι, τότε η ζωή μας θα γίνει πιο εύκολη.
Ζούμε στην εποχή που κατακλυζόμαστε από εικόνες. Τα κοινωνικά μέσα είναι γεμάτα με φωτογραφίες και βιντεάκια με το τέλειο πρωινό για παιδιά. Είναι λογικό λοιπόν, όταν το δικό σου παιδί δεν τρώει, να αισθάνεσαι απογοήτευση, τύψεις, νεύρα και γενικά αρνητισμό.
Πόσες ομάδες τροφίμων πρέπει να έχει το πρωινό; Το γάλα είναι απαραίτητο; Ένα φρούτο είναι αρκετό; Και πόσες ακόμα ερωτήσεις μας έχετε κάνει για το πρωινό γεύμα. Πάμε λοιπόν να δώσουμε την απάντηση:
Το καλό, το τέλειο πρωινό είναι εκείνο που θα δώσει τροφή στο παιδί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και να έχει ενέργεια μέχρι το μεσημεριανό του γεύμα.
Αυτό και μόνο.
Δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεϊνών και ισοδύναμα φρούτων, ούτε απαραιτήτως με γάλα. Το καλό πρωινό είναι διαφορετικό για κάθε οικογένεια, για κάθε άνθρωπο και για κάθε παιδί. Για κάποιο παιδί είναι γεύμα με όλες τις ομάδες τροφίμων, για κάποιο άλλο ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα και για κάποιο άλλο το κουλούρι ή το τοστ που θα φάει στο πρώτο διάλειμμα.
Έτσι, λοιπόν, όταν μια πολύ αγαπημένη μας φίλη, έστειλε τη φωτογραφία με τον γιό της να τρώει για πρωινό λάχανο τη μια μέρα και καλαμπόκι την άλλη, εμείς απλά της είπαμε μπράβο που δεν πίεσε το παιδί να φάει ένα κλασικό πρωινό με ψωμί με βούτυρο και μέλι ή γάλα με δημητριακά.
Στόχος είναι η διατροφή να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων για να είναι πλήρης και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως η ημέρα καλό είναι να κλείσει έχοντας καταναλώσει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Άρα, αν ο μικρός της φίλης μας τρώει για πρωινό καλαμπόκι, που είναι ένα αμυλούχο λαχανικό, στο κολατσιό του καλό είναι να προτιμήσει αβγό ή τυρί ή γιαούρτι. Μέχρι το τέλος της ημέρας αυτό που έχει χάσει σε κάποιο γεύμα, θα το βρει στο επόμενο.
Αυτό που θέλουμε να σας μεταφέρουμε είναι η ηρεμία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα γεύματα των παιδιών μας. Από τη στιγμή που έχουμε κατακτήσει την ποικιλία κατανάλωσης τροφίμων, η ώρα της ημέρας που θα καταναλωθεί το καθετί, μπορούμε να πούμε πως είναι αδιάφορη.