Πεινάει συνέχεια! Δεν προλαβαίνω να του σερβίρω σνακ!
Νιώθεις ότι βρίσκεσαι όλη τη μέρα μέσα σε μία κουζίνα και προσπαθείς να χορτάσεις το παιδί σου;
 

Αν παρατήρησες ότι το παιδί σου πεινάει συνέχεια, αν δεν προλαβαίνεις να ετοιμάζεις φαγητά και σνακ, τότε πρέπει να απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις:

  1. Μήπως το παιδί μου προσπαθεί να ικανοποιήσει με το φαγητό το άγχος του ή την βαρεμάρα του;
  2. Μήπως το παιδί μου μπαίνει σε μία φάση γρήγορης ανάπτυξης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να απαντήσεις σε καμία από τις δύο παραπάνω ερωτήσεις.

Αν το παιδί τρώει συνέχεια γιατί βαριέται ή κάτι το αγχώνει, τότε χρειάζεται να σταθείς πλάι του, να επικοινωνήσεις μαζί του, να μάθεις τι του συμβαίνει και πώς μπορεί να το χειριστεί πραγματικά. Με το φαγητό δεν μπορεί να λύσει κάτι. Αν βαριέται, χρειάζεται κάποια νέα δραστηριότητα, ένα χόμπυ. Χρειάζεται φαντασία για να ανακαλύψει νέους τρόπους να απασχοληθεί. Αν κάτι του προκαλεί άγχος χρειάζεται νέα εφόδια, που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φόβους του, τα προβλήματά του.

Στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται σε μία φάση γρήγορης ανάπτυξης, αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά θα το δεις να «ρίχνει μπόι» ξαφνικά. Μπορείς να του δώσεις λίγο χρόνο, για να το διαπιστώσεις. Σύντομα θα φανεί. Πρόσεξε, όμως, γιατί αν βλέπεις μόνο μία κοιλίτσα να μεγαλώνει χωρίς να αναπτύσσεται, πρέπει να κάνεις κάτι: ο λόγος είναι άλλος!

Τι θέλει να φάει το παιδί που πεινάει συνέχεια;

Η απάντηση είναι απλή. Ψάχνει γλυκά σνακ, ψωμί ή δημητριακά. Είναι εύκολα προσβάσιμα και του δίνουν γρήγορα την ενέργεια – ανακούφιση – που χρειάζεται.

Δες εδώ γιατί τα παιδιά επιλέγουν αυτά τα σνακ

Εσύ, φυσικά, ανησυχείς ότι δεν τρέφεται σωστά και καταναλώνει κενές θερμίδες και εν μέρει έχεις δίκιο.

Τι μπορείς να κάνεις για να παρέχεις γρήγορα και εύκολα, θρεπτικά σνακ στο παιδί σου;

Αν παρατήρησες ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερη τροφή, προσπάθησε να έχεις διαθέσιμα θρεπτικά και εύκολα σνακ.

 

Βάλε, όμως, έναν κανόνα (τον οποίο θα πρέπει να ακολουθείς κι εσύ!): ΤΡΩΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΜΕ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΘΟΝΕΣ.

Αφού καταφέρεις να κάνεις αποδεκτό και να εδραιώσεις αυτόν τον κανόνα, έχεις ήδη κερδίσει μία σημαντική μάχη. Το παιδί σου θα κάνει συνειδητά ένα διάλειμμα για να αναζητήσει την τροφή που επιθυμεί και θα βάλει φαγητό στο πιάτο του.

 

 

Στη συνέχεια πρέπει να έχεις ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ θρεπτικά σνακ που του αρέσουν.

  • Φρούτα πλυμένα και ειδικά φρούτα που καθαρίζονται εύκολα
  • Μπαστουνάκια λαχανικών (όπως καρότο, αγγουράκι, ντοματίνια
  • Ξηροί καρποί (μπορείς ανάμεσα να βάλεις και μερικούς ξηρούς καρπούς με επικάλυψη σοκολάτας υγείας)
  • Πιτάκια ή κριτσινάκια ολικής και μπολάκι με χούμους ή βραστό αυγό ή τυράκια σε ατομική συσκευασία
  • Μικρά σαντουιτσάκια με λαχανικά και πρωτεΐνη από το τελευταίο σας γεύμα (πχ. λίγο κοτόπουλο, κιμά, φέτες κρύου κρέατος, γαρίδες κλπ)
  • Ξηρά φρούτα, παστελάκια
  • Τραγανά αραβικά πιτάκια με τυρί

Πολύ συχνά τα παιδιά απλά τρέχουν στο πιο εύκολο και προσβάσιμο σνακ που θα τους έρθει στο μυαλό. Η δουλειά σου είναι να του δείξεις ότι εύκολα θα βρει πολλές άλλες λύσεις πιο υγιεινές.

Προσπάθησε το σνακ του να αποτελείται από διάφορες ομάδες τροφών.

Για παράδειγμα, δώσε του ένα πιτάκι με αυγό βραστό, τυρί και μερικά κομματάκια αγγουράκι. Φτιάξε του ένα σαντουιτσάκι και δίπλα κόψε του ένα φρούτο. Φτιάξε ένα γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτου.

Αν φάει συνειδητά, στο τραπέζι, με κλειστές οθόνες ένα τέτοιο σνακ, οι πιθανότητες είναι να μείνει για αρκετή ώρα χορτάτο και ικανοποιημένο. Αν απλά «τσιμπήσει» ένα μπισκότο, χαζεύοντας το κινητό του στο δωμάτιό του, σε 5 λεπτά θα το έχεις να τριγυρνάει πάλι στην κουζίνα ψάχνοντας κάτι να φάει.

 

Ταυτόχρονα μη διστάσεις να του μάθεις να φτιάχνει μόνο του ένα υγιεινό σνακ. Άφησέ το να αποφασίσει τι θα βάλει στο σαντουιτσάκι του ή το πιάτο του. Ζήτησέ του να ξεφλουδίσει ή να κόψει το αγγουράκι ή να πλύνει τα ντοματίνια που θα φάει. Τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν μία σχετική αυτονομία και ανεξαρτησία. Γνωρίζει ότι μπορεί να πάει στο ντουλάπι και να ανοίξει μία συσκευασία μπισκότα. Μάθε του ότι μπορεί εξίσου καλά να φτιάξει ένα υγιεινό σάντουιτς ή να σερβίρει φρούτο στο πιάτο του και θα ευχαριστηθεί αυτή τη νέα του ικανότητα. Σε λίγες ημέρες μην εκπλαγείς αν φτιάξει ένα υγιεινό σνακ και για το μικρό του αδερφάκι ή για σένα.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή