Πόσο ασφαλή είναι τα τυποποιημένα τρόφιμα για τα παιδιά;
Είναι πράγματι ασφαλή τα εγκεκριμένα χημικά τροφίμων για τα παιδιά μας; Ποιες αλλαγές προτείνει η Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής για να είναι η διατροφή της οικογένειάς μας πιο ασφαλής;
 

Σε πρόσφατο άρθρο της, δημοσιευμένο στο περιοδικό Pediatrics, η Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής εκφράζει τις ανησυχίες της για την επίδραση που έχουν τα χημικά πρόσθετα τροφίμων στην υγεία των παιδιών.

Το άρθρο αφορά δύο κατηγορίες χημικών ουσιών:

  1. Τα χημικά πρόσθετα (αρώματα, χρώματα, συντηρητικά κλπ) που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα
  2. Τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη συσκευασία προς τα τρόφιμα.

Παρόλο που τα χημικά πρόσθετα και οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται, είναι εγκεκριμένα από επίσημους οργανισμούς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία όσον αφορά την επίδρασή τους σε παιδιά και βρέφη.

Τα παιδιά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα χημικά ανά κιλό σωματικού βάρους τους και επίσης, δεν επαρκούν τα ακόμα αναπτυσσόμενα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού τους.

Η επίδραση των πρόσθετων στην υγεία των παιδιών μας μπορεί να είναι αρνητική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε μηχανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία, διαβήτη, ηπατική και θυρεοειδική δυσλειτουργία. Επιπλέον, τα χημικά πρόσθετα έχουν κατηγορηθεί από πολλές έρευνες για την έξαρση των συμπτωμάτων του συνδρόμου διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας.

Μέχρι να θεσπιστεί ένα πιο αυστηρό σύστημα ελέγχου των χημικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και να προκύψουν τελικά αποτελέσματα, τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Προτιμούμε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
  2. Προτιμούμε σπιτικά φαγητά και σνακ. Αποφεύγουμε τα συσκευασμένα.
  3. Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που αναγνωρίζουμε.
  4. Πλένουμε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα.
  5. Περιορίζουμε την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων (πχ. Αλλαντικά κλπ)
  6. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων
  7. Αποφεύγουμε να πλένουμε τα πλαστικά δοχεία φαγητού στο πλυντήριο πιάτων
  8. Προτιμούμε δοχεία φαγητού από γυαλί ή ανοξείδωτο ή άλλα φυσικά συστατικά (βαμβακερό, μπαμπού κλπ)
  9. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά με αριθμό ανακύκλωσης (ο αριθμός μέσα στο τριγωνάκι στο κάτω μέρος των πλαστικών) 3, 6 και 7.
  10. Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε.

 

Πηγή: Trasande, L., Shaffer, R.M., Sathyanarayana, S. and COUNCIL ON ENVIRONMENTAL HEALTH, Pediatrics, 2018 Aug; 142 (2).  

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή