Η “δημοκρατία” απομακρύνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά
Ο δημοκρατικός – ανταποδοτικός γονεϊκός τρόπος διαπαιδαγώγησης του παιδιού ήδη από τη βρεφική ηλικία απομακρύνει την πιθανότητα υπερβολικής αύξησης βάρους.
 

Τα νεογέννητα τριπλασιάζουν το βάρος τους μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μερικά μωράκια, όμως, μπορεί να πάρουν περισσότερο βάρος ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.
Πρόσφατη έρευνα στα πλαίσια της έρευνας INSIGHT δείχνει ότι ένας δημοκρατικός – ανταποδοτικός γονεϊκός τρόπος διαπαιδαγώγησης του παιδιού ήδη από τη βρεφική ηλικία απομακρύνει την πιθανότητα υπερβολικής αύξησης βάρους.
Τι σημαίνει αυτό;
Υπάρχει σήμερα ο διαχωρισμός των γονεϊκών στυλ διαπαιδαγώγησης σε 4 κατηγορίες γονέων:
1. Οι πολύ αυστηροί γονείς
2. Οι πολύ ανεκτικοί γονείς
3. Οι αδιάφοροι γονείς και
4. Οι δημοκρατικοί γονείς
Οι δημοκρατικοί-ανταποδοτικοί γονείς είναι αυτοί οι οποίοι είναι απαιτητικοί και ασκούν έλεγχο στα παιδιά τους, αλλά ταυτόχρονα αποδέχονται τα παιδιά τους και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Μαθαίνουν να ακούν τις ανάγκες των παιδιών τους, τα σέβονται, θέτουν σαφή όρια και τα καθοδηγούν με σταθερότητα αλλά και τρυφερότητα και αγάπη.
Το να ηρεμήσουμε ένα ανήσυχο μωρό δίνοντας του φαγητό, είναι εύκολο αλλά είναι η σωστή λύση;
Προσπαθούμε να αντιλαμβανόμαστε το κλάμα του και τι πραγματικά ζητάει. Αν ζητάει λίγο χρόνο μαζί μας, μπορούμε να σταματήσουμε για 5 λεπτά ό,τι άλλο κάνουμε και να παίξουμε δημιουργικά μαζί του. Ο χρόνος για τα μικρά παιδιά κυλάει πιο αργά. Ακόμα και 5 λεπτά είναι αρκετά για να το ευχαριστήσουν και να του επιτρέψουν να συνεχίσει να απασχολείται μόνο του μετά χωρίς να ζητάει την προσοχή μας ή φαγητό.
Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδάκια ισχύει το ίδιο. Όταν ταΐζουμε το παιδί μας, βάζουμε στο πιάτο του την ποσότητα του φαγητού που πιστεύουμε ότι πρέπει να φάει. Άλλες φορές τρώει όλο του το φαγητό και άλλες φορές λιγότερο.
Είναι σημαντικό να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε το συναίσθημα της πείνας και του κορεσμού του παιδιού μας.
  • Πότε πραγματικά πεινάει;
  • Πότε έχει χορτάσει;
  • Πότε ζητάει φαγητό γιατί απλά βαριέται;
Είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του και να το καθοδηγούμε για να μάθει στο τέλος το ίδιο να τις αναγνωρίζει και να τις ικανοποιεί. Να μάθει δηλαδή το ίδιο να αυτό-ρυθμίζεται.
Η σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού μας, ώστε να αντιλαμβάνεται μόνο του πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει μπορεί να γίνει κυρίως με δύο τρόπους.
1. Μέσα από το σωστό παράδειγμα που δίνουμε εμείς στα παιδιά μας.
Αν σηκωνόμαστε από το τραπέζι έχοντας «καθαρίσει» κάθε πιάτο που είχαμε μπροστά μας ή αγκομαχώντας από τη βαρυστομαχιά, σίγουρα δεν περνάμε τα σωστά μηνύματα.
2. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.
Μέσα από ένα παιχνίδι – ρόλων μπορούμε να περάσουμε μηνύματα που θα μείνουν στο παιδί. Με κάθε ευκαιρία μπορούμε να παίξουμε ρόλους. Στην παραλία, όταν μας φέρνει κεφτεδάκια από άμμο για να φάμε, στο σπίτι όταν ταΐζουμε τις κούκλες. Ακόμα και όταν τροφοδοτούμε τα αυτοκινητάκια με βενζίνη στο παιχνιδογκαράζ του παιδιού μας, μπορούμε να του μάθουμε κάτι παραπάνω για τις έννοιες της πείνας και του κορεσμού.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή